Coronamonitor Zeeland

“Vaccin is onze stip op de horizon”

Het beloofde een geweldig theaterseizoen te worden in Zeeland: “het mooiste ever met een ongelofelijk mooi aanbod”. Frans Lievens, directeur van Zeelandtheaters, zag het seizoen door corona in het water vallen. Inmiddels gaan de theaters weer open, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen krabbelt de sector maar langzaam op. Toch bracht corona ook iets goeds: “samen in hetzelfde vervelende schuitje zitten en samen op zoek naar oplossingen gaan heeft ontzettend veel verbinding opgeleverd.”

Ondertussen blijft het spannend voor de sector. Het opkrikken van de capaciteit is het belangrijkste doel van Lievens en zijn collega’s. Onder Zeelandtheaters vallen de schouwburgen van Terneuzen, Goes en Middelburg. Terneuzen kan in plaats van 800 stoelen nog maar 160 plaatsen bieden en in Goes en Middelburg in plaats van 550 maar 110. Lievens: “Daarom zijn we hard bezig om te kijken naar permanente oplossingen. We kijken bijvoorbeeld landelijk of schermpjes tussen plaatsen soelaas kunnen bieden. Maar het lastige is dat je nooit precies weet waar je aan toe bent en dat regels weer veranderen.” Een geluk voor de grote Zeeuwse theaters is dat de ventilatiesystemen goed zijn en er geen recirculatie plaatsvindt.

 “Corona wordt niet verspreid in theaters, maar via het internationale toerisme”

Maar in die recirculatie en regelgeving zit voor Lievens nu precies het pijnpunt. Zijn oproep is: probeer regels te maken die we allemaal begrijpen én waar we allemaal achter kunnen staan. Dat betekent per sector kijken naar wat wel en niet kan. “Je moet verschillende sectoren anders behandelen. Vliegtuigen – die het virus nota bene hebben binnengebracht – mogen wel lucht recirculeren. Corona wordt niet verspreid in theaters, maar via het internationale toerisme. Er wordt hier echt met twee maten gemeten. Dus dan zeg ik: laten we dan maar vleugels aan onze theaters vastmaken, dan vallen we onder die regelgeving.”

Regelingen

Wel is Lievens blij met de steun van de overheid. “Wij konden gebruik maken van de regeling en zo de werkgelegenheid in stand houden. Dat kunnen we nog wel even volhouden, maar de situatie moet komend voorjaar toch wel echt zijn veranderd. Het ontbreekt nog aan duidelijke stippen op de horizon. Een vaccin zal pas echt de stip zijn.”

Samenwerking

De Provincie Zeeland matcht de steunmaatregelen van het Rijk voor een aantal culturele organisaties in Zeeland voor ruim 600.000 euro. Zeelandtheaters is één van die organisaties. Zij worden gevraagd met een plan te komen waar niet alleen zij, maar ook de keten beter van wordt. Lievens: “Wij gaan de kleinere theaters in Zeeland faciliteren, onder andere door hen – tegen schoonmaakprijs – gebruik te laten maken van onze schouwburgen. In de kleine theaters passen soms maar tientallen mensen, dat is echt te weinig. Zij kunnen bij ons meer bezoekers kwijt en dus ook meer kaarten verkopen. Ook helpen we de amateurgezelschappen en musicalvrienden volop met speciale arrangementen op maat met als doel om voorstellingen door te kunnen laten gaan.”

Eendracht

De enorme klap die de sector te verwerken kreeg, heeft ook iets moois opgeleverd. Lievens: “We werken nog meer samen in Zeeland; we stemmen de programmering beter af, wensen elkaar succes en zijn geen concurrenten van elkaar. Dat kan ook bijna niet in een gesubsidieerde sector. We kunnen elkaar toch niet beconcurreren, zeker niet in coronatijd. En de eendracht onder de medewerkers is heel bijzonder. Alles staat in dienst van de zaak, van het podium.”

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners