Coronamonitor Zeeland

Aantal starters in een jaar tijd toegenomen

Het aantal mensen dat een bedrijf is begonnen is ten opzichte van vorig jaar flink toegenomen. Dat concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) in zijn trendrapport over juni. Op 1 juli waren er bij de KvK 2.143.819 Nederlandse bedrijven geregistreerd. Dat is stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar.

Vooral in de gezondheidszorg nam het aantal starters toe. De thuiszorg en paramedische praktijken kregen in juni 2215 nieuwe zzp'ers. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van juni vorig jaar.

In de detailhandel daarentegen daalde het aantal starters ten opzichte van vorig jaar. In juni werden er 2775 nieuwe winkels geopend, waarvan 2004 webshops. Vorig jaar juni kwamen er 3937 nieuwe winkels bij, waarvan 3125 nieuwe webshops. Het aantal starters in de detailhandel daalde daarmee met 30%. De forse stijging van het aantal webshops door de coronacrisis die de KvK nog in zijn trendrapport van mei constateerde, lijkt daarmee ten einde.

Dalend aantal faillissementen

Vorige maand gingen er 118 bedrijven failliet. Dat zijn er 43% minder dan in juni 2020. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, verwacht dat de daling van het aantal faillissementen zal doorzetten. 'Dit zal gedeeltelijk door het continueren van de steunmaatregelen komen.’

Vorige week constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat duizenden bedrijven de coronacrisis niet hebben overleefd, ondanks de steunmaatregelen van de overheid. Tussen april 2020 en eind maart 2021 werden ruim 13.000 bedrijven opgeheven die gebruikmaakten van ten minste één steunmaatregel van de overheid in verband met corona.

Bron: Het Fiancieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners