Coronamonitor Zeeland

Afzetprijzen industrie bijna 5 procent lager in oktober

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 4,7 procent lager dan in oktober 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 5,2 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Prijsdaling olie wat kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 35,4 euro, ruim 34 procent minder dan een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent 35,6 euro. Dat is 36,5 procent minder dan een jaar eerder. 

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 32,8 procent goedkoper dan in oktober 2019. In september lagen de prijzen 36,2 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 10,8 procent lager dan een jaar eerder. In september was de prijsdaling ook 10,8 procent.

In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober 2020 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in oktober

Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,2 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,6 procent.

 

Bron: CBS

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners