Coronamonitor Zeeland

Alle ogen zijn gericht op de Zeeuwse huisartsen

Alle ogen zijn gericht op de Zeeuwse huisartsen. Want zij mogen als eerste in het land beginnen met vaccineren. Daar zijn ze trots op. Terecht, want het is een belangrijk moment. Maar dat betekent nog niet dat alle Zeeuwse huisartsen deze week al gaan prikken. Sommigen moeten eerst nog zaaltjes, dorpshuizen of zelfs kerken afhuren.

Als een donderslag bij heldere hemel kregen de Zeeuwse huisartsen vorige week dinsdag te horen dat ze drie groepen mensen mogen gaan inenten: degenen die zijn geboren in 1956 en 1957 (let op: dat zijn niet per se 63- en 64-jarigen), mensen met zwaar overgewicht (een bmi van boven de 40) en mensen met het syndroom van Down.
 
In korte tijd moesten de artsen veel regelen, vertelt huisarts Mattijs Bordui uit Vlissingen. ,,Het is fijn dat we als eerste mogen beginnen. Al zijn er veel voorwaarden waaraan we moeten voldoen. Iedereen werkt er met man en macht aan. Maar het is niet zo dat elke praktijk dat in een paar dagen voor elkaar kan krijgen.” 
Als hij schetst wat er allemaal bij komt kijken, dan valt je mond open van verbazing. 
 
De dokters konden het AstraZeneca-vaccin vanaf donderdag bestellen. ,,Maar voordat je dat kunt, moet je wel weten hoeveel je wilt bestellen en dus wie je moet uitnodigen.”

Kwestie van een druk op de knop, toch?

Een kwestie van een druk op de knop, zou je denken. Patiënten op geboortejaar selecteren is niet zo moeilijk, en ook de mensen met het syndroom van Down zijn te traceren. Dat is anders met de mensen die zwaar overgewicht hebben, legt de voorzitter van de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie boven de Westerschelde uit. ,,Iemand waarbij in het verleden een bmi van boven de 40 is vastgesteld, kan inmiddels zijn afgevallen. Dat weet de praktijk niet altijd. Ook zijn er mensen die eerder niet zwaarlijvig waren, maar dat misschien nu wel zijn.”

Uitnodigingen snel op de mat

Inmiddels zijn de meeste uitnodigingen de deur uit. ,,Die zullen een van de komende dagen in de bus rollen.” Wie van zichzelf weet dat het bmi hoger is dan 40, en deze week geen uitnodiging krijgt, kan het best de huisarts bellen, zegt Bordui.
 
Dit is pas het begin. Want met het versturen van uitnodigingen zijn de Zeeuwse huisartsen er nog lang niet. Als het goed is hebben ze maandag het AstraZeneca-vaccin geleverd gekregen. Het is zes maanden houdbaar, mits het wordt bewaard in een medicatie-koelkast (tussen de 2 en 8 graden). Dat geeft de dokters de tijd die ze heel hard nodig hebben.

Huisartsen huren zalen en dorpshuizen af

Want velen kunnen door de coronaregels niet in hun praktijk gaan inenten. ,,We moeten natuurlijk 1,5 meter afstand houden én na het inenten moet je − anders dan bij de griepprik − een kwartier wachten. Een heleboel huisartsenpraktijken zijn niet groot genoeg om aan die regels te voldoen. Veel dokters huren dan ook zaaltjes of dorpshuizen af.”

Ondertussen gaat het gewone werk door

Je zou het bijna vergeten, maar het gewone werk gaat ook door. Hoe belangrijk het inenten tegen corona ook is, wie klachten heeft, wil ook bij de dokter langs kunnen gaan. ,,De afgelopen dagen hebben we alles tussen het gewone werk door gedaan. Dat geeft niets en doen we graag, maar het is niet zo dat we de dag na levering van het vaccin de praktijk stil kunnen leggen en gaan vaccineren.”
Er zijn dan ook huisartsen die ervoor kiezen om op zaterdagen te gaan prikken. ,,De grotere praktijken regelen het anders: een of twee dokters prikken en de anderen draaien spoeddienst. Dus er is dan een dag geen spreekuur. Let wel: die afspraken moeten op andere dagen worden ingehaald.”

Het inenten begint dus lang niet altijd deze week

Het zal dus verschillen wanneer individuele huisartsen beginnen met vaccineren. ,,Maar ik verwacht dat het gros ergens in de week van 20 tot en met 27 februari begint. Dat komt overigens goed uit voor de tweede vaccinatie, die twaalf weken later moet worden gezet. Anders kom je in de meivakantie uit, of op dagen als Koningsdag. Met al dat soort dingen moet je met de planning rekening houden.”

Vaccin niet op de kop houden

Bij het inenten zelf komt ook nogal wat kijken. ,,Bij de griepvaccinatie krijgen we kant-en-klare spuiten aangeleverd. Als arts kun je dan achter elkaar doorprikken. Nu moet een assistente het spuit voor spuit optrekken. Bovendien, als je een potje met het vaccin op zijn kop houdt, is het vaccin al niet meer goed.”
Denk je alles te hebben gehad, moet het ook nog in de computer gezet worden (inclusief batchnummer van het vaccin dat je hebt gehad) en moeten mensen een bewijs van inenting krijgen. ,,Alles bij elkaar een complexe operatie die even tijd kost. Maar we zijn er klaar voor.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners