Coronamonitor Zeeland

App moet bezoekers Sluis waarschuwen tegen drukte

Misschien was het het mindere weer, of hebben Belgen de waarschuwingen van de afgelopen twee weekeinden ter harte genomen. Zondag was het in ieder geval gewoon gezellig. Om een te druk Sluis in het vervolg te voorkomen, gaat Sluis een app uitproberen.

In het winkelcentrum van Sluis was de drukte in het derde weekend na de heropening van de grens goed te beheersen. De afgelopen twee zondagen werd via social media bezoekers afgeraden een bezoek te brengen aan de stad. ,,Dit leverde nogal discussie op", zegt burgemeester Marga Vermue. ,,Daarom gaan we proefdraaien met een berichtendienst. Wie zich aanmeldt, wordt direct via een bericht op de telefoon op de hoogte gehouden van de afspraken die gelden voor de toegang naar en in Sluis.”

Uitpuilende parkeerterreinen

De berichtendienst wordt vanaf volgende week getest en daarna ingezet. De bedoeling is dat lange files, uitpuilende parkeerterreinen en te grote drukte op straat zo worden voorkomen. Zondag waren geen extra maatregelen nodig. Het credo is nog steeds om veilig te shoppen in de winkelstraten van Sluis. Gele borden, spandoeken, led schermen, gastheren en -vrouwen, boa’s en verkeersregelaars zorgden ervoor dat alles in goede banen werd geleid.

Groen, oranje rood

Het stoplichtmodel dat onlangs in Sluis in gebruik is genomen, werkt goed, tot tevredenheid van Vermue. Groen licht betekent dat er voldoende ruimte is om te winkelen. Wordt er opgeschaald naar code oranje dan wil dit zeggen dat er drukte ontstaat en er aandacht gevraagd wordt om elkaar meer ruimte te geven. Bij code rood is het te druk in het centrum en wordt mensen aangeraden niet meer naar Sluis te komen. Om de codes over te brengen, zijn er extra ledwaarschuwingsborden bij de grens geplaatst. De beslissingen worden genomen door gemeente, politie en ondernemers. Vermue: ,, Dit stoplichtmodel is hier ontwikkeld en wordt nu Zeeuws breed via de Veiligheidsregio uitgerold.”

Stinkend parfum

Om de maatregelen een ludiek tintje te geven was Lappie Lapstok actief als corona inspecteur met haar pop-up act. Ze herinnerde bezoekers op humoristische wijze aan de 1,5 metermaatregel. Ze gaf ook volop tips aan bezoekers over wat de beste tactiek is om afstand te houden. Lachen was volop gegarandeerd. Ze wees de overwegend Vlaamse toeristen op de bubbels die in Nederland toch een ietwat andere betekenis hebben dan in Vlaanderen. ,,Hier in Nederland zitten bubbels in de drank en bij jullie aan een groepstafel.” Als Lappie zag dat mensen geen afstand van elkaar hielden, spoot ze rijkelijk met een stinkend parfum. Dat hielp meestal wel. 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland