Coronamonitor Zeeland

Autobedrijven verkochten meer in 2020

De werkplaatsen zijn nog open, de showrooms verplicht gesloten. Toch kijken Zeeuwse autobedrijven terug op een goed 2020, dat in veel gevallen beter was dan 2019. ,,We hebben ook in corona-tijd veel auto's verkocht. Vooral jonge occasions met weinig kilometers zijn gewild”, zegt Saco Melse, mede-eigenaar van Auto Melse in Vlissingen.

Het aantal verkochte tweedehands auto’s steeg in 2020 ten opzichte van het jaar ervoor. Ruim twee miljoen occasions reden de showrooms uit, 55.000 meer dan in 2019. Door de pandemie en de economisch effecten daarvan werden er wel 90.000 nieuwe auto's minder aangeschaft. In totaal verkochten dealers 356.051 nieuwe auto's. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC.

Melse heeft van die laatste ontwikkeling weinig last, want geen merkdealer meer, maar nog wel servicedealer voor Skoda. Het autobedrijf verkocht vorig jaar zo'n 600 tot 700 auto's, schat Saco Melse. ,, De tweedehands markt is booming. We verkopen zo'n 10 tot 15 gebruikte auto's per week. De klant zoekt  met name een jonge gebruikte auto met weinig kilometers. Zeg maar tot 50.000, 60.000 kilometer. Dat zijn auto's waar de kop vanaf is. Vaak zijn ze 10.000 tot 15.000 euro goedkoper dan een nieuwe auto.”

Buitenland

Doordat er minder auto's worden ingeruild, krimpt het Nederlandse aanbod van gebruikte auto's. Onder de vaderlandse occasions bevindt zich ook een flink aantal ex-leasewagens.  Vaak hebben die 120.000 of meer kilometers gedraaid en daar zijn de meeste consumenten niet naar op zoek. Autobedrijven halen hun jonge occasions daarom voor een belangrijk deel uit het buitenland.

Leaseauto's van fabriekspersoneel

Melse shopt vooral in Duitsland en Spanje. ,,Dat zijn bijna nieuwe auto's met netjes ingevulde onderhoudsboekjes. Soms betreft het leaseauto's van fabriekspersoneel van autoproducenten. Een Skoda of een Seat met 2000 tot 3000 kilometer op de klok kan ik regelmatig aanbieden. Helaas trekt de occasionmarkt ook in Duitsland aan, waardoor ik duurder moet inkopen.”

Diesels lastig te verkopen

Melse streeft naar een hoge omloopsnelheid. Een auto moet niet langer dan twee maanden staan. ,,Je wilt vijf, zes keer per jaar je voorraad verkopen. Incourante modellen of auto's met een hoge kilometerstand gaan meteen de handel in. Ik merk dat diesels ook moeilijker zijn te verkopen.”

Klanttevredenheid

De autoverkoper verwacht dit jaar weinig verandering. ,,Ik kijk positief naar 2021. Ja, we moeten de auto's afleveren bij de klant, want de showrooms zijn dicht. Voor de rest is er weinig verschil. Je moet de juiste auto's aanbieden en goede service leveren. We halen op Google 4,3 van de 5 sterren als het gaat om klanttevredenheid. Dan doe je het goed.” 

Online bestellingen

Ook een merkdealer als Auto Vermeulen in Goes heeft een goed jaar achter de rug. ,,We hebben 10 procent geplust. Kia beleefde in 2020 zijn beste jaar ooit. Ook de verkoop van Fiat is gestegen. De lock downs hebben wat dat betreft geen al te grote impact gehad, al merk je nu wel dat sinds december de verkoop inzakt. Maar een elektrische Fiat 500 wordt ook gewoon online besteld. Ik heb me erover verbaasd hoeveel mensen dat doen”, zegt mede-eigenaar Jean-Paul Vermeulen.

Garantievoorwaarden

Tegelijkertijd ziet Vermeulen ook de verkoop van jonge gebruikte auto's toenemen. ,,Want nieuwe auto's hebben een flinke prijs. Auto's worden steeds beter, hebben minder onderhoud nodig en kennen uitstekende garantievoorwaarden. Consumenten kiezen daarom sneller voor een gebruikte auto.”

Onzekerheid over baan

Wat helpt is dat jonge occasions ook privé kunnen worden geleast. ,,Dat is pas sinds een maand mogelijk. De klant heeft behoefte aan meer lease-mogelijkheden, met flexibele contracten. Door corona is een aantal mensen zijn baan verloren of verkeert in onzekerheid over zijn werk. Zij willen niet vastzitten aan een jarenlang leasecontract.”

Kilometerfraude

Ook Vermeulen haal zijn jonge occasions uit het buitenland: Spanje, Portugal, België, Frankrijk, Tsjechië en Slowakije. Hij is minder zot op Duitsland. ,,Daar is fraude met de kilometerstand niet strafbaar. Er wordt soms gerommeld. Ik denk dat een kwart van de Duitse occasions geen betrouwbare kilometerstand heeft.”
Hoe kijkt hij vooruit? ,,Ik denk dat 2021 niet veel anders wordt dan 2020. We zullen meer online verkopen en, zoals we nu al doen, auto's bij de klant thuis afleveren. Mijn vader deed dat vroeger al. Wat dat betreft herleven oude tijden.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners