Coronamonitor Zeeland

Avondklok: alles wat je moet weten

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Wat betekent dit voor het werk in de bouw & infra? Lees hier meer.

De maatregelen aangekondigd in de persconferentie van 20 januari leiden vooralsnog NIET tot aanpassing van het huidige protocol 'Samen veilig doorwerken' voor de sector. We mogen dan ook blijven doorwerken, ook tijdens de avondklok. Uiteraard blijft het van groot belang dat we dit veilig doen.

Avondklok

De avondklok geldt in heel Nederland vanaf zaterdag 23 januari. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en het formulier 'Werkgeversverklaring avondklok' nodig. De werkgever geeft het tweede formulier aan werknemers.

 • In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur tot tot 10 februari 04.30 uur een avondklok. 
 • De avondklok geldt tussen 21.00 en 04.30 uur.
 • Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. We kunnen blijven doorwerken tijdens de avondklok, de werkgever beslist in overleg met de opdrachtgever of dit ook nodig is. Let wel: houd je aan het protocol en in aanvulling hierop reis je met de twee benodigde verklaringen.
 • Als je naar je werk reist tijdens de avondklok dan heb je twee verklaringen nodig:
  • Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende.
  • De tweede verklaring 'Eigen verklaring avondklok' vult de werknemer zelf in. Deze moet hij of zij iedere (werk)dag bij zich hebben. Het formulier kan ook getoond worden op een telefoon.
  • Alle informatie over de avondklok en de standaardformulieren zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid
  • De werkgeversverklaringen worden vertaald in het Engels, de algemene verklaringen zijn binnenkort ook onder andere beschikbaar in het Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Chinees, Papiamento via de website van de Rijksoverheid.
  • Bekijk voor de veelgestelde vragen over de avondklok de website van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Uitzondering voor groepsgrootte op de werkvloer

Als voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan één persoon aanwezig te zijn in een huishouden, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsverbanden maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Ga naar de rubriek 'Regels voor groepen en aantallen'. Klik vervolgens op 'Alles in groepsverband: maximaal 2 personen' en ga naar 'Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming'.

Reizen en quarantaine

Vanaf zaterdag 23 januari is er een aanvulling op de verplichte negatieve PCR-test als je reist naar Nederland. Men dient dan ook voor vertrek een sneltest te ondergaan die negatief moet zijn.

De quarantaineperiode van tien dagen geldt voor mensen die naar Nederland reizen. Grenswerkers zijn tot nu toe uitgezonderd van deze maatregel. Of deze verstrenging ook gevolgen heeft voor grenswerkers is nu nog niet bekend. 

Alleen zo krijgen we corona onder controle

Het is van groot belang dat we ons blijven houden aan de maatregelen. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor jou als werkgever en als werknemer. Houd dus altijd minimaal 1,5 meter afstand, ook in de keet en werk thuis, tenzij het echt niet anders kan! Bekijk ook de FAQ-pagina met alle vragen én antwoorden rondom corona en veilig doorwerken.

Bron: Bouwend Nederland

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners