Coronamonitor Zeeland

Banen in elektrisch vervoer verdubbelt

Het aantal banen in de sector elektrisch vervoer zal de komende vier jaar verdubbelen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Er zijn momenteel zo’n 6800 voltijdsbanen in de sector elektrisch vervoer. Dat is een derde meer dan bij een eerder onderzoek in 2018. De nieuwe banen zijn vooral te vinden bij bouwers van elektrische voertuigen. Ook bij laadpaalbedrijven ontstaat veel nieuwe werkgelegenheid. In 2025 vinden zo’n 13.500 mensen een voltijdsbaan als monteur, autobouwer of laadpaalexpert, verwacht de RVO.

Laadpaalbedrijven
De organisatie wijst erop dat Nederlandse bedrijven vooroplopen op het gebied van slim laden, waarbij de batterij van de auto het stroomnet ontlast. Nederlandse laadpaalbedrijven zijn actief in heel Europa, en ook steeds meer in Amerika. Elektrisch vervoer is goed voor de economie, constateert de ROV. Nederlandse laadpalen, trucks en bussen veroveren terrein, ook in het buitenland. Daarmee verdienen bedrijven uit Nederland jaarlijks zo’n €5 mrd, aldus de onderzoekers. Dat is volgens hen ruim de helft meer dan in 2018, toen het ruim €3 mrd was. De groei zit zowel in Nederland als over de grens, en is voor het grootste deel te danken aan de bouw van schone voertuigen. De Eindhovense truckfabrikant DAF staat inmiddels bekend om zijn elektrische vrachtwagens. Ook het Eindhovense familieconcern VDL bouwt die, net als elektrische bussen voor het openbaar vervoer. Het eveneens Brabantse Ebusco is op hetzelfde terrein actief.

Waterstoftrucks
De ROV wijst ook op het Groningse bedrijf Holthausen, dat eerder dit jaar een order uit Nieuw-Zeeland binnenhaalde voor de productie van 1500 waterstoftrucks. Ook zijn er in Nederland bedrijven die elektrische binnenvaartschepen en elektrische campers bouwen. Bedrijven verdienen een deel van het geld aan export, maar ook in Nederland zelf is veel vraag naar schoon vervoer en laadpalen. Uit het ROV-onderzoek blijkt dat er relatief gezien nergens zoveel publieke laadpalen staan als in Nederland. Veel van deze laadpunten worden geëxploiteerd door bedrijven van eigen bodem zoals EV Box, New Motion, Alfen, Pitpoint of Allego.

'Sector groeit als kool'
Staatssecretaris Van Veldhoven is onder de indruk van de (banen)groei in het elektrisch vervoer. ‘De sector groeit als kool', zegt ze, en ze wijst erop dat deze nu zo’n drie keer zo groot is als bijvoorbeeld de Nederlandse fietsenbranche. 'De komende jaren gaan we vol aan de slag om het vervoer verder schoon te maken. Daar plukken we allemaal de vruchten van.’

Bron: Het Financieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners