Coronamonitor Zeeland

België en Zwitserland versoepelen coronaregime

Zwitserland versoepelt de economische en maatschappelijke restricties wegens de coronapandemie en stelt vanaf maandag 19 april de terrassen van cafés en restaurants open. Dat heeft de Zwitserse federale regering woensdagnamiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

In België gaan de terrassen op 8 mei open, meldt de Vlaamse nieuwszender VRT. Definitieve maatregelen worden woensdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Publiek bij sportwedstrijden
In Zwitserland mogen ook weer sport-, cultuur- en muziekevenementen plaatsvinden. Ook mag het publiek weer sportwedstrijden bijwonen, mits het de voorgeschreven beschermende maatregelen, zoals mondkapjes en het houden van afstand, in acht blijft nemen. Het aantal toeschouwers voor buitensporten is evenwel beperkt tot 150 mensen. Voor bioscopen, theaters en concertzalen geldt een bezoekersmaximum van 100 personen buiten en 50 personen binnen. Onderwijs aan universiteiten en hogescholen en het volwassenenonderwijs mag weer fysiek plaatsvinden als men op voldoende afstand van elkaar zit.

De versoepeling van het coronaregime in Zwitserland staat in schril contrast met de aanhoudende lockdowns in Duitsland en Nederland, waar de beleidsmakers nog altijd vasthouden aan de stringente coronamaatregelen.

Vaccinaties
'We kunnen ondanks stijgende aantallen, overgaan tot versoepeling, ook met het oog op de vaccinaties', zei bondsraadlid Alain Berset in een toelichting op het besluit. Wel blijft de situatie 'fragiel' en 'instabiel'. 'Daarom moeten we voorzichtig blijven', aldus Berset. Om die reden drukte hij mensen op het hart de hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen. 'Het moet mogelijk zijn met kleine stappen weer het land te openen. We hebben een groot vertrouwen in de bevolking dat ze hier verantwoord mee kan omgaan.'

Tegelijk maakte de regering in Bern bekend dat de steunmaatregelen voor de horeca worden voortgezet. 'We weten dat de opening van de terrassen het niet genoeg is om de kosten te dekken. Daarom zetten we de steunmaatregelen voor restaurants voort'.'

De Zwitserse regering belooft nog eens ZFr 100 mln in de zorg te stekken. Dat bedrag is bestemd voor speciale behandelingen, therapieën en medicijnen voor mensen die corona hebben gehad of die te maken kregen met bijwerkingen nadat ze werden ingeënt met een coronavaccin. 'Het gaat doorgaans om dure medische behandelingen en om die reden besluiten we zorg te dragen voor de financiering', zei Berset.

Bron: Het Financieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners