Coronamonitor Zeeland

België presenteert routekaart met flinke versoepelingen

De coronamaatregelen in België worden de komende weken en maanden stap voor stap flink versoepeld. Het verbod om de grens over te steken als dat niet per se nodig is, blijft echter van kracht tot na Pasen.

De Belgische regering maakte de maatregelen vrijdag bekend. Meest in het oog springen de geplande openingen van pretparken (1 april) en horeca (1 mei). Eerder al, vanaf maandag, mogen Belgen op straat weer met groepen van tien personen de straat op en sporten - dat zijn er nu vier. 

Pretparken en middelbare scholen open

Studenten in het hoger onderwijs kunnen vanaf 15 maart weer een dag in de week naar school of universiteit. Vanaf 1 april mogen tien mensen samen sporten zonder afstand te houden en zijn buitenevenementen tot vijftig personen weer mogelijk. Ook gaan dan de pretparken open. Na de Paasvakantie gaan de middelbare scholen helemaal open. In mei volgt dus de horeca, zowel binnen als de terrassen.
België durft die versoepelingen aan omdat het uit gaat van een positief effect van de vaccinatiecampagne en omdat het wil inzetten op sneltesten. Bezoek aan bijvoorbeeld evenementen kan straks mogelijk alleen plaatsvinden met een negatieve test. Voorwaarden daarvoor worden later nog bekend. 

Geen grensverkeer tot na Pasen

De beperking van het grensverkeer blijft voorlopig van kracht tot 19 april, de eerste dag na de Paasvakantie. Alleen wie echt aan de andere kant van de grens moet zijn, mag erdoor. Voor bewoners van grensregio's, zoals inwoners van Zeeuws-Vlaanderen en de Vlaamse buurgemeenten, gelden wel vrij soepele regels.
Ook de bezoekbeperkingen en de avondklok blijven voor onbepaalde tijd van kracht. In de regio Brussel en Wallonië gaat die om 22 uur in, in Vlaanderen om middernacht.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners