Coronamonitor Zeeland

Bewuster reizen na de coronacrisis

Natuurlijk zullen we straks weer gaan. De behoefte aan reizen en vakantie vieren zit diep in de mens verankerd. Ook Tyler Brûlé en Andrew Tuck van het internationale magazine Monocle twijfelen daar niet aan. Maar hun boek Gentle Living (september 2020) inspireerde mij – al jaren reisjournalist – om na te denken over een andere manier. Rustiger, bewuster en met aandacht voor de mensen om je heen. Deze acht tips helpen jou straks wellicht ook op weg.

  1. Vergeet je eerste keuze, kies een (minder populair) alternatief

Eerst maar alle ballast overboord, te beginnen met de gewraakte bucketlist. Weg met de dwingende lijst en de hooggespannen verwachtingen. Kies in plaats daarvan voor een tweedekeuze­bestemming, om vroegboekstress te vermijden en het overtoerisme te beperken. In de praktijk betekent dat dat je niet naar de Amalfi-kust in Italië gaat, maar naar de iets zuidelijker gelegen Cilento-regio. In plaats van Texel of Schiermonnikoog wordt het de Groningse of Friese waddenkust. En wie echt op avontuur wil laat zijn oog niet vallen op Toscane maar op de Roemeense Maramures.

  1. Reis daar zo traag mogelijk naartoe

De reis zelf is het begin. Wie herinnert zich niet die eerste Interrail-reis over de Alpen, geradbraakt wakker worden in het te smalle bed, slechte koffie en een droog kaiserbroodje. Maar dan: je schuift het gordijn open en daarachter doemt het ‘beloofde blauw’ van de Middellandse Zee op, dat in één klap alles goedmaakt. Is alleen al de herinnering aan zoveel ongemak te veel, dan zijn er ook eersteklas-Interrail-passen. Vraag, of je nu de trein, de bus of het vliegtuig neemt, altijd om een stoel bij het raam, ook als je de reis al voor de zoveelste keer maakt. Wie blijft kijken, ziet altijd iets nieuws. Toch met de eigen auto? Maak tijd voor de reis. De hippe term SloMo is niets meer of minder dan een zelfgekozen, welverdiende vertraging.

  1. Neem een omweg

Een ontdekkingstocht gaat nooit van A naar B, het avontuur ligt zelden op de route. Afgelopen najaar reisde ik via de Po-delta van Noord- naar Zuid-Italië. Geen glimmende brochurebestemming en zeker een halve dag om. Maar had ik de autostrada van Verona naar Rome genomen, dan zou ik nooit Tenuta Ca’ Zen hebben ontdekt. Dit 18de-eeuwse landgoed aan de oevers van de Po was ooit het buitenverblijf van de Venetiaanse familie Zen. Lord Byron logeerde er toen hij een heimelijke affaire had met de getrouwde gravin Teresa Gamba Guiccioli.

Het langgerekte, roestrode landgoed wordt bewoond door Elaine, een adellijke Ierse dame, en haar dochter Maria Adelaide. Passanten kunt er logeren in kamers gestoffeerd met de Franse stof toile de jouy en ontbijten tussen het familieantiek. In de verre omtrek is geen fatsoenlijke trattoria te vinden en alleen de mist die hier vrijwel het hele jaar hangt, geeft de troosteloze Po-vlakte nog íéts van magie. Maar de ontdekking van romantisch Ca’ Zen is de omweg waard.

  1. Kijk, kader, kies en deel vooral niet

‘Instagram is een magnetronmaaltijd voor de ogen.’ Ik weet niet meer waar ik deze wijsheid heb gelezen, maar het klopt. De eindeloze stroom perfecte plaatjes die voortdurend binnenstroomt via sociale media maakt iedere poging iets unieks te kopen, proeven of beleven schier onmogelijk. Zelfs iets unieks zíén wordt lastig. Alles is al gezien, geperfectioneerd en gedeeld. We kijken naar de wereld met luie, overvoede ogen in plaats van met de frisse, nieuwe blik die onontbeerlijk is voor de gentle traveller.

Dus, koop een camera – beter nog, een schetsboek – en voorkom dat je voortdurend naar je telefoon grijpt zodra je ergens aankomt. Met een camera maak je minder foto’s dan met een telefoon. Een camera dwingt je je te concentreren doordat je op het moment zelf keuzes moet maken en niet achteraf. Kijk, kader, kies en deel vooral niet.

  1. Scroll minder, lees meer

Bereid je reis voor door een boek te lezen in plaats van eindeloos te scrollen over internet. Al die digitale aantekeningen, opgeslagen artikelen en Google Maps-routes bieden een overdaad aan informatie. Kies voor onderweg bij voorkeur een papieren boek op pocketformaat. Zo’n goeie ouwe Penguin of Moleskine die in je jaszak past. Er zijn boekjes van gerecycled papier. Ideaal voor verloren uurtjes. Schrijf en teken, en archiveer je reis door onderweg boeken en kaarten te kopen of recepten op te schrijven. Reizen is de beste inspiratiebron voor de verbeelding en levert een schat aan verhalen en herinneringen op. Die kun je, eenmaal thuis, dan weer wél delen.

Als kind reed ik met mijn vader iedere zomervakantie langs hetzelfde Franse lintdorp naar het zuiden. Mijn vader beweerde dat in dat dorp geen huizen stonden, alleen maar een lange rij bomen, en dat de enige inwoner een bladveger was. Als kind geloofde ik dat. Ik heb de bladveger nooit gezien maar dat maakte de spanning niet minder en nog altijd neem ik ter hoogte van Orléans de afslag, in de hoop dat ik eindelijk ergens die bezem tegen een van de populieren langs de weg zie staan.

  1. Focus en baken af

Afbakening is een nuttig principe voor de gentle traveller. Loop een museum in, alleen om dat ene kunstwerk te zien, besteed een volle dag in Lissabon aan een zoektocht naar de beste pasteis de nata, de beroemde Portugese custardtaartjes. Ga naar Wenen, laat het appartement van Sissi voor wat het is en blijf het hele weekend in hetzelfde koffiehuis zitten om de kranten te lezen (wel lastig kiezen, want wordt het dan het klassieke Café Sperl, het anarchistische Café Korb of het elegante Café Prückel?).

  1. Zoek de menselijke maat

Fijn dat via het onlineboekingplatform de hotelkamer nog een dag van tevoren kan worden geannuleerd, maar wie is die hotelier die nu met een lege kamer zit? Waarom is de vrouw achter de fruitkraam op de markt in Nice onaardig als je een foto wilt maken? En waarom is het eten bij die leuke wijnbar in de Dorsoduro in Venetië niet meer zo goed als vroeger? Stel je af en toe een vraag. Ga op zoek naar een antwoord, begin een gesprek en wees je bewust van je eigen rol, ook als dat betekent dat je de dingen anders moet gaan doen. Ja, het maakt verschil als je een tientje meer voor je hotelkamer wilt betalen, als je niet ongevraagd van alles en iedereen foto’s maakt en Venetië verruilt voor Trieste of Ravenna. Wees die druppel op de gloeiende plaat.

  1. Verdiepen in plaats van verbreden

Niets zo duurzaam als hergebruik. Dat gaat ook op voor reizen. Investeer in een plek die je prettig vindt, in plaats van steeds naar een nieuwe bestemming te reizen. Leer de taal, ontmoet mensen, ga op pad in de directe omgeving of ga op zoek naar een vast huis om te huren­. Ik kom al 25 jaar in hetzelfde dorp aan de kust onder Napels. Inmiddels heb ik een innige band met de ijscoman en zijn vrouw. Iedere zomer koken we samen en leren zij mij nieuwe recepten. Ik weet inmiddels waar ik de zoetste perziken, de beste vis en de mooiste kappertjes kan krijgen. Doordat ik de bestemming ken, begint mijn vakantie op dag één. Saai? Niet echt want met de les bij punt 2 – blijf kijken – in mijn achterhoofd, ontdek ik nog ieder jaar iets nieuws.

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners