Coronamonitor Zeeland

Boek een bezoek in het ziekenhuis in Goes of Vlissingen

Wie bij iemand op bezoek wil in het ziekenhuis in Vlissingen of Goes moet zich vanaf dinsdag aanmelden via een website. Adrz probeert op die manier grip te krijgen op het groeiend aantal mensen dat de coronaregels aan de laars lapt.

De spelregels zijn zo klaar als een klontje: elke patiënt mag dagelijks maximaal één bezoeker ontvangen. Dat is om te voorkomen dat het te druk wordt en mensen elkaar besmetten met Covid-19. Maar een toenemend aantal mensen houdt zich niet aan de regel. Gevolg: dagelijkse woordenwisselingen en drukte op de afdelingen. Ziekenhuis Adrz grijpt daarom nu in. 

Wil je op bezoek, dan moet je boeken

Wie voortaan iemand wil bezoeken, moet boeken. ,,Het is goed dat patiënten bezoek krijgen, want het draagt ook bij aan het herstel”, zegt Renske van Ewijk van Adrz. ,,Maar we moeten wel een balans vinden. Het moet ook gezond blijven voor onze medewerkers en patiënten. We willen corona zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis houden.”

Het boeken van een bezoek gaat via de website van het Adrz. ,,Mensen geven aan of ze op bezoek willen in het ziekenhuis in Vlissingen of Goes. Vervolgens kiezen ze de afdeling, kamer en bednummer. De website laat zien of er plek is. Vervolgens kies je een tijdstip en boek je het bezoek. Is er al een bezoek gepland, dan geeft het systeem aan wanneer de eerstvolgende mogelijkheid van bezoek is. Heb je geboekt, dan krijg je daarvan een bevestiging in je mail.”

Wie geen mail heeft, kan het ziekenhuis bellen. Allereerst zal Adrz mensen vragen een beroep te doen op anderen om bijvoorbeeld een boeking te maken en de bevestiging uit te printen. Maar als dat niet kan, probeert het ziekenhuis mensen te helpen.

Je moet de bevestiging laten zien

In de hal van het ziekenhuis wordt mensen die op bezoek komen gevraagd om de bevestigingsmail te laten zien. ,,In de eerste week zal het wennen zijn. Dus wie dan het bezoek niet heeft geboekt, zal worden gevraagd dat alsnog te doen op de mobiele telefoon.”

Wie op de site een bezoek boekt, kan meerdere tijdstippen te zien krijgen. ,,Onze voorkeur is dat bezoek maximaal een uur duurt. Maar als iemand iets langer blijft en dat kan op dat moment, dan is dat geen probleem. We zijn geen gevangenis en willen niet té streng zijn.”

Bij kinderen en overlijdens gelden andere regels

Er zijn uitzonderingen. Op de kinderafdeling mogen vader en moeder altijd bij hun kind zijn, benadrukt Van Ewijk. ,,Voor broertjes en zusjes gaat dat in overleg met de verpleging.” Als onverhoopt iemand komt te overlijden, mag er afscheid genomen worden door meerdere mensen. ,,Met de specifieke afdeling wordt dan afgestemd wat er kan.”

Een bezoek boeken kan via: adrz.boekeenbezoek.nl

ZorgSaam ziekenhuis voert vooralsnog geen boekingssysteem in.

Steeds vaker ruzie over coronaregels. ‘Ik heb het recht mijn moeder te bezoeken’

Steeds vaker worden verpleegkundigen in Adrz en ZorgSaam geïntimideerd en uitgescholden door mensen die zich niet aan de coronaregels willen houden. Alphons Koolen, teamleider van de afdeling longgeneeskunde in het Adrz, vertelde er onlangs over in de PZC. ,,Vrijwel dagelijks hebben we woordenwisselingen over de bezoekregeling”, vertelde hij. ,,Verpleegkundigen moeten soms avond aan avond in discussie met familieleden dat het niet de bedoeling is dat er meer dan één bezoeker per patiënt komt. Dan roepen ze: ‘Mijn moeder ligt hier, ik vind dat ik het recht heb om haar te bezoeken en ik kom gewoon’.”

Wie het bezoek erop durft aan te spreken, kan een grote mond krijgen, zei Alphons uit ervaring. ,,Dat doet veel met medewerkers. Ze raken gefrustreerd en voelen zich minder veilig.”

Zijn collega Cora Hoffmann ervaart in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen hetzelfde onbegrip. Ze is eindverantwoordelijk voor de zorg op de intensive care. ,,Voor alle patiënten die zorg nodig hebben is het belangrijk dat er plek in de herberg is. Voor zorgmedewerkers is het belangrijk dat ze zelf niet ziek worden en de mensen in de herberg kunnen verzorgen.”

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners