Coronamonitor Zeeland

Boer verdiende veel minder in 2020

Boeren hebben dit jaar veel minder verdiend dan in 2019. Het gemiddelde inkomen van een teler en veehouder komt uit op 54.000 euro. Dat is 20.000 euro minder dan vorig jaar.

De daling blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van Wageningen Economic Research. Dat signaleert tevens grote verschillen in inkomen tussen agrarische bedrijven.  Agrarisch bedrijfseconoom Harold van der Meulen: ,,Tussen en binnen de bedrijfstypen in de land- en tuinbouw zijn altijd al grote inkomensverschillen. De coronacrisis heeft de verschillen vergroot: het maakt veel uit of je leverde aan supermarkten of aan horeca en catering. Verrassend vind ik hoe krachtig de sector pot- en perkplanten zich heeft hersteld. Het meer thuis zijn heeft voor een impuls gezorgd bij de afzet van planten via de tuincentra.”

De pandemie heeft er wel in gehakt bij aardappeltelers en vleeskuikenhouders. Zij verloren fors omzet door sluiting van de horeca en pretparken. Ook het verbod op evenementen had invloed. Melkveehouders kampten met lagere melkprijzen en hogere voerkosten.

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners