Coronamonitor Zeeland

Uitblijven versoepelingen 'keiharde klap'

Koninklijke Horeca Nederland is verbolgen over het feit dat het demissionaire kabinet het strikte coronaregime blijft handhaven en voorlopig niet van plan is versoepelingen af te kondigen. 'Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers', reageert de brancheorganisatie.

Aanvankelijk zou het kabinet kijken naar de mogelijkheid om de coronamaatregelen op 21 april te versoepelen, maar om de zorg te ontlasten blijft de lockdown voorlopig van kracht.

'Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en opnieuw een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen', aldus KHN in een verklaring.

Volgens de branchevereniging is de horeca in staat terrassen op een verantwoorde en veilige manier open te stellen en kunnen de horecazaken stapsgewijs ook hun deuren weer openen. De organisatie heeft daartoe een zogeheten 'KHN-horecaroutekaart' opgesteld en wil daarover met het kabinet in gesprek. De rechtbank stelde KHN eerder in het ongelijk toen de brancheorganisatie met een rechtsgang een versoepeling van de coronamaatregelen probeerde af te dwingen.

Burgemeesters: 'Handhaving onhaalbaar'
De brancheorganisatie staat niet alleen in haar poging de terrassen weer open te stellen. De burgemeesters van de vier grootste steden van Nederland zeggen dat handhaving van de openbare orde nauwelijks te doen is nu het demissionaire kabinet van plan is de terrassen voorlopig gesloten te houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam, Sharon Dijksma van Utrecht, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jan van Zanen van Den Haag reageren teleurgesteld. 'In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig', zeggen de burgemeesters van de G4-steden in een gezamenlijke verklaring. 'Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan', waarschuwen de vier gezagsdragers. 'Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.'

Eerdere oproepen
De burgemeesters hameren al langer op openstelling van de terrassen. Begin deze maand schaarden andere burgemeesters zich achter de oproep van Halsema om de terrassen van horecagelegenheden weer open te stellen, dit mede om de enorme drukte in stadsparken tegen te gaan. 'Ik zie liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten, omdat de horeca echt wel oplet, in plaats van dat duizend mensen rond het beeld van Vondel in het Vondelpark zitten', zei Halsema toen in een televisieprogramma.

Aboutaleb sloot zich daarbij aan: 'Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen', zei de Rotterdamse burgemeester toen.

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners