Coronamonitor Zeeland

Britse coronavariant leidt tot meer opnames en sterfte

De Britse variant van het coronavirus is niet alleen besmettelijker dan de gewone variant. Patiënten die B.1.1.7 onder de leden hebben, komen vaker in het ziekenhuis terecht en overlijden ook vaker.

Dat concluderen Britse en Deense onderzoekers in afzonderlijke studies. 'Dit is wel the worst of both worlds', zegt medisch microbioloog en OMT-lid Marc Bonten. 'Er waren al berichten dat dit het geval was, en nu is het een paar keer wetenschappelijk aangetoond.'

De Denen becijferen in een nog niet door collega's beoordeeld onderzoek dat de kans op ziekenhuisopname met de Britse variant anderhalf keer hoger is. Dat kan de druk op het zorgstelsel verhogen.

De Britse studie, gepubliceerd in het gezaghebbende British Medical Journal, laat zien dat de sterfte per duizend gevallen bij de Britse variant rond de 4,1 ligt, tegen 2,5 voor de klassieke variant. Omdat het onderzoek gebaseerd is op tests uit teststraten, gaat het bovendien om een populatie met relatief laag risico.

In Nederland is de Britse variant inmiddels goed voor het merendeel van de coronagevallen. Omdat die bevinding is gebaseerd op steekproeven, is niet direct vast te stellen of de onderzoeksresultaten over ziekenhuisopnames en sterfte ook voor Nederland opgaan. 'Maar er is geen reden om aan te nemen dat dat niet zo is,' aldus Bonten.

Het betere nieuws is dat de bestaande coronavaccins goed werken tegen de Britse variant. Die lijkt ook minder snel om zich heen te grijpen dan begin dit jaar werd gevreesd. Maar het reproductiegetal van de variant zit nog altijd boven de 1, en de marges zijn gering, benadrukte Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

'We moeten het niet overdrijven, maar de resultaten zijn wel serieus', zegt de Leidse hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal. 'We verkeren in een steeds wisselende mate van onzekerheid over hoe ver we zijn met deze pandemie. Dit vergroot die onzekerheid weer wat, en niet in positieve zin.'

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners