Coronamonitor Zeeland

Bruist het nachtleven ooit weer in Zeeland?

De Zeeuwse discotheken en nachtclubs gingen een jaar geleden als eerste op slot om daarna nooit meer open te gaan. Behoren de stapavonden in Renesse straks definitief tot het verleden? En hoe ziet de toekomst van discotheek El Toro, een begrip in het Zeeuwse uitgaanscircuit, eruit?  ,,Wij worden het hardst geraakt van heel deze crisis”, zegt Rafaël van ‘t Kruys.

Een halfjaar geleden deed de gedwongen sluiting al veel pijn bij Jeroen Giele, eigenaar van discotheek Pinky en feestcafé De Zoom in Renesse. En Rafaël van ’t Kruys, manager bij discotheek El Toro in Goes, zag de ene na de andere nachtclub in Goes omvallen, terwijl jongeren vereenzamen en hun wekelijkse party’s missen.

Over hun eigen toekomst waren ze nog wel positief. Maar zes maanden later staan de bierglazen nog steeds stof te vangen en zijn de discolampen on hold. Rafaël van ’t Kruys ziet het ook voor de komende maanden somber in. ,,Zeker zolang de anderhalve meter maatregel blijft gelden, zullen wij niet opengaan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar nieuwe projecten, er is geen enkel perspectief voor ons. Het afgelopen halfjaar is voorbijgevlogen. Op 13 maart zijn we precies een jaar dicht, de toekomst is donker en grauw. Maar ik probeer het beste er van te maken.”

Van ’t Kruys, ook actief als dj, is deze dinsdagmiddag aan het werk in Jeugdcentrum Goese Polder. De komende tien weken gaat de Goesenaar jongeren bijscholen in muziek. ,,Ik ben blij met deze kans, die ik krijg van SMWO. Er zijn wel raakvlakken met wat ik deed, maar het is wel een enorm verschil of je in een stampvolle discotheek met 800 man staat of met een klein clubje jongeren muziek maakt.”

Normaal sta ik met een mes in mijn handen, nu met een kettingzaag

Jeroen Giele is eigenaar van discotheek Pinky en het aanpandige feestcafé De Zoom in Renesse en normaal zou hij in deze periode zijn bedrijf aan het klaarstomen zijn voor Pasen. ,,Want dan begint hier het seizoen.” 

Maar deze ochtend is hij vooral druk in de weer met een kettingzaag, bladblazer en fontein voor de aanleg van een vijver op een vakantiepark in Scharendijke. Net als Van ’t Kruys is hij ander werk gaan doen om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Giele heeft zijn oude beroep als hovenier opgepakt en maakt weken van wel zestig uur. ,,Ik heb Dawid, die ik als kok in dienst heb, meegenomen om me te helpen en in een paar dagen het vak geleerd. Hij heeft het snel onder de knie. Maar het geeft wel aan in welke situatie we zitten. Normaal sta je biertjes te tappen en eten te bereiden en nu zijn we soms heel de dag bomen aan het zagen.” 

,,Ik ben gewend met een mes in mijn handen te staan, nu sta ik met een kettingzaag”, vult Dawid lachend aan. Het duo blijft ondanks alle tegenslagen optimistisch. Giele: ,,Ik doe dit werk om de zaak overeind te houden. Ik hoop dat als iedereen straks een prik heeft gehad, we open kunnen. We hebben nu ook een keuken gebouwd en een terras, dus we hebben meer mogelijkheden. Maar het is nu echt nog overleven. Het zou mooi zijn als we van de zomer weer feest kunnen hebben met zijn allen.”

Van ’t Kruys durft zo ver nog niet vooruit te denken. Hij heeft zichzelf inmiddels maar aangeleerd om niet meer in de toekomst te kijken. ,,Ik ga niks meer plannen, niks meer hopen. We hebben al het personeel moeten ontslaan en ik zou echt niet weten hoe ik straks weer aan personeel kom. Zij wachten echt niet op het moment dat El Toro weer opengaat en zijn ook op zoek gegaan naar ander werk, wat natuurlijk heel logisch is. Zelf mis ik vooral het contact met het publiek, mensen blij maken, een stukje ontspanning. Ik leer nu jongeren rappen en laat ze kennismaken met muziek. Hopelijk kunnen ze later dan ooit nog eens optreden in een vol El Toro. Dat zou heel mooi zijn.”

Cafés hebben nog een zomer kunnen draaien

De manager van El Toro vreest dat de discotheken achteraan in de rij moeten aansluiten. ,,Cafés hebben nog een zomer kunnen draaien met terrassen, maar wij helemaal niets. Wij worden het hardst geraakt van heel deze crisis. We hebben nog een tijd sportklasjes gehad in El Toro, maar dat mag ook niet meer. We maken steeds de hele zaak schoon, maar het is niet meer dan een soort bezigheidstherapie.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners