Coronamonitor Zeeland

Buitenlandse toerist wacht af

Minder boekingen uit het buitenland en meer Nederlanders die nu al besloten hebben in eigen land vakantie te vieren. Dat is het beeld bij de boekingscentrale van Roompot Vakanties, de grootste aanbieder van vakantieverblijven in Zeeland.

Duitsers en Belgen zijn normaal gesproken vroege boekers, terwijl Nederlanders langer wachten met beslissen waarheen de reis in de zomervakantie voert. Maar het zijn ‘a-typische tijden’, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. Corona heeft het boekingsgedrag 180 graden doen kantelen. Van Outryve: ,,Boekingen van buitenlandse gasten voor de zomer zien we vandaag minder vaart nemen dan vorig jaar. Dat heeft natuurlijk te maken met de huidige reisbeperkingen die opgelegd zijn door het land van oorsprong en door Nederland.”

Tegenover de terughoudendheid van de buitenlandse toerist staat de voortvarendheid waarmee veel  Nederlanders voor het komende seizoen een plekje onder de Zeeuwse zon veilig willen stellen. Van Outryve: ,,Nederlandse gasten hebben al sinds mei 2020 meer geboekt voor dit jaar dan het jaar ervoor. De vraag luidt dus of nog meer Nederlanders in eigen land met vakantie zullen gaan, zeker als die vaccinatie pas eind september rond zou zijn.”

Tweede golf

Arjen Brinkman, de Zeeuwse voorman van brancheorganisatie Recron-Hiswa, bevestigt het beeld van Roompot Vakanties. ,,Afgelopen zomer boekten al veel mensen een vakantie in Zeeland voor 2021. Ze zagen dat ze hier in de provincie zonder veel problemen vakantie konden vieren.” Na het uitbreken van de tweede golf werd het stiller. Duitsers en Belgen boeken nog wel, maar het is minder dan in een normaal jaar”, zegt Brinkman, die zelf eigenaar is van camping en villapark De Paardekreek in Kortgene. Maar ook Brinkman ziet dat Nederlanders nu voor hun zomervakantie volop een huisje of staanplaats in Zeeland reserveren.

In vergelijking met de zwaar getroffen horecasector zijn campinghouders en exploitanten van vakantieparken de coronacrisis tot nu toe redelijk goed doorgekomen. Er wordt ook geïnvesteerd door de ondernemers in de recreatiesector, stelt Brinkman vast. Ze steken vooral geld in voorzieningen die een camping of park meer coronaproof maken. ,,Campingeigenaren plaatsen privé-sanitair bij de staanplaatsen. En er wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld chalets.” 

Wat de toekomst verder gaat brengen, is ongewis. De sector hoopt op een mooie zomer, zonder al te veel beperkingen. Brinkman: ,,Voorlopig blijft dat nog onzeker.” Veel hangt af van het antwoord op de vraag wanneer  we met zijn allen weer mogen gaan reizen.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners