Coronamonitor Zeeland

Corona als katalysator van het online proces

De Zeeuwse economie heeft het zwaar te verduren, zo middenin de tweede en verlengde lockdown. Maar ook in deze tijd zijn er bedrijven die groeien en staan te springen om personeel, online winkel Alternate, met de Nederlandse vestiging in Tholen, is er één van. Stewardessen,  schoonheidsspecialisten en personeel uit de evenementensector die door corona zonder werk kwam te zitten zijn daar nu aan de slag gegaan. Managing director Nico Bommeljé: “Op corona konden we ons als internationaal bedrijf beter voorbereiden door ervaringen van onze collega’s over de grens.”

Alternate is een sterk groeiend bedrijf, de meest recente GfK-cijfers laten een groei zien die het dubbele is van de markt. Onlangs hebben ze een stuk grond bijgekocht voor een groter distributiecentrum, bij het hoofdkantoor op Tholen. Bommeljé: “We hadden het hoofdkantoor al in Tholen. Omdat ons distributiecentrum ook voor België levert waren we op zoek naar een uitbreidingslocatie bij of in de buurt van de A58. De gemeente Tholen had een projectteam paraat dat ons hielp en snel schakelde. Zo kwamen we al snel uit in Tholen.”  

Een nieuw en groter distributiecentrum en hoofdkantoor was nodig omdat de locatie in Ridderkerk, waar een fysieke winkel stond, werd gesloten. Dat is ook de reden dat Alternate momenteel veel vacatures heeft. Bommeljé: “Niet alle werknemers zijn meegegaan naar Tholen. Voor magazijnmedewerkers bijvoorbeeld is het relatief kostbaar om zo ver te moeten gaan reizen.” Voor het kantoorpersoneel daarentegen bleek de verhuizing al een goede oefening in het thuiswerken. De medewerkers uit Ridderkerk konden vanwege de verhuizing al deels thuis gaan werken, dus die omschakeling naar thuiswerken ging vlot.

Ervaringen over de grens

Het voordeel van onderdeel zijn van een groot internationaal concern is dat je makkelijker kunt inspelen op de coronamaatregelen. Bommeljé: “We hebben wekelijks overleg met alle locaties en een vast topic is corona. Daar wisselen we uit hoe de situatie per locatie is, hoeveel ziektegevallen zijn er vanwege corona bijvoorbeeld en hoe gaan we daar mee om? En België ging bijvoorbeeld eerst in lockdown, daar zagen we dingen gebeuren waar wij al van konden leren voordat we hier in lockdown gingen.”

Zwembaden

De groei van Alternate komt deels ook door corona. Alternate verkoopt alles voor in en aan het huis. Bommeljé: “Mensen gingen klussen, moesten de kinderen bezig houden dus juist klus- en speelmateriaal verkocht heel goed. We hadden nog voor corona een bepaalde groei voorspeld en daarop hebben we ingekocht. Dit jaar hebben we, met de tweede en verlengde lockdown én met het in het achterhoofd dat thuiswerken voor een deel wel zal blijven, extra ingekocht. We kunnen nu met zwembaden in ieder geval wel tot na de zomer door.”

Tragisch

“Het is voor ons aanpoten om aan de vraag te kunnen voldoen, ook omdat we nog medewerkers moeten zoeken en inwerken. Maar dat is natuurlijk bijna een luxeprobleem vergeleken bij de ondernemers in bijvoorbeeld de detailhandel en horeca. Die moeten ontzettend creatief zijn en veel zijn dat gelukkig ook. Denk aan personal shopping en de overstap naar thuisbezorgen. Wij helpen lokale ondernemers dan bijvoorbeeld ook met het leveren van dozen en verpakkingsmateriaal. Er is echt een versnelling gekomen in het online proces. Wij zien dat ook heel sterk in België, die lopen normaal gesproken iets achter als het gaat om online, maar die adopteren dit nu veel sneller, de groei is daar nu ook gigantisch.”

Op ‘t scherpst van de snede

Meer online doen; het klinkt logisch maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Bommeljé: “Dat is niet zo maar even voor elkaar te krijgen. Wij doen niet anders, maar wij hebben dan ook tien mensen die fulltime data invoeren en dat zijn alleen maar de puur Nederlandse producten. Dus ga er maar aan staan als je slechts een paar man personeel hebt…. En online is ook op t scherpst van de snede opereren he, de marges zijn flinterdun dus de vraag is hoeveel je er aan overhoudt.”

Van stewardess naar klantenservice

Voordeel van groeiende bedrijven voor de regio is dat er banen bijkomen. Ook voor werknemers die hun baan kwijt zijn geraakt door corona. Bommeljé: “Wij hebben ook contact gezocht met de gemeente, want mensen uit de horeca of kappers, ze zijn hier welkom. Maar zo’n vangnet regeling stimuleert dat eigenlijk niet, voor hetzelfde geld blijven sommige mensen dan toch liever thuis. Wel hebben we nu een aantal sterwardessen, schoonheidsspecialisten en mensen uit de evenementenbranche die op de klantenservice werken. Hun ervaring met hospitality en vriendelijkheid, dat past prima bij ons. We hopen die dan ook aan boord te kunnen houden na corona.”

www.werkenbijalternate.nl

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners