Coronamonitor Zeeland

Coronamaatregelen als bijlage bij de menukaart

Corona had een ongekend grote impact op bedrijven in het toerisme. Inmiddels is de sector weer aan het opkrabbelen uit het dal. Je moet nu bijna geluk hebben wil je deze zomer nog terecht kunnen in Zeeland. Dat geluk heeft Arjen Brinkman, voorzitter van de Recron en eigenaar van camping en villapark de Paardekreek, nu. We spreken hem vanuit een –zeker met deze temperaturen- jaloersmakend strandslaaphuisje in Groede.

“Ja, ik heb geluk gehad, er was er toevallig nog eentje vrij deze week. En het is hier inderdaad heerlijk!” Ondanks dat het op de Paardekreek weer aardig vol raakt, kan Arjen er wel even tussenuit. Hij kan de Paardekreek met een gerust hart overlaten aan zijn zus, met wie hij het bedrijf runt. Niet alleen de Paardekreek staat een drukke zomer te wachten, overal in Zeeland zitten de boekingen voor juli en augustus al goed vol.

Eigenlijk weer gewoon ‘business as usual’? Brinkman: “Qua bezetting gelukkig wel ja. Wat wel opvalt is het grote aantal toeristen uit eigen land deze zomer. En het feit dat nu al alles bijna volgeboekt is. Normaal gesproken zie je dat men het weer afwacht voordat ze gaan boeken in Nederland, nu zie je duidelijk dat mensen hebben besloten om in Nederland te blijven en dus gelijk zijn gaan boeken.”

Verloren voorjaar

Goed nieuws dus voor toeristisch Zeeland, maar het voorjaar is er niet mee terug te verdienen. Dat heeft er flink ingehakt bij de ondernemers, al verwacht Brinkman niet dat er massaal bedrijven om gaan vallen. “In Zeeland zie je veel gemengde bedrijven met seizoensplaatsen en jaargasten en daarmee dus een deels vaste bron van inkomsten hebben. Ook kent Zeeland weinig gloednieuwe bedrijven zonder vet op de botten. De meeste ondernemers hebben gelukkig een buffer opgebouwd.”

Bevolking en bezoekers

En die bleek hard nodig. Want veiligheid van inwoners en gasten stond uiteraard voorop. “Die prioriteit was ook voor TOZ (Toeristisch Ondernemend Zeeland) duidelijk. We konden wel gelijk om de tafel met de Veiligheidsregio om hierover te praten. Toen we na de eerste versoepeling (toegestane boekingen) zagen dat het niet meteen storm liep, mochten de versoepelingen wat ons betreft nog wel wat sneller gaan. Maar draagvlak onder de bevolking is ook van groot belang, bezoekers moeten zich tenslotte ook wel echt welkom voelen in Zeeland. Want die toeristen hebben we wel hard nodig in Zeeland. Dankzij toeristen hebben we in Zeeland nog relatief veel voorzieningen.”

Crowdmanagement

Zeeland wordt deze zomer gelukkig weer goed bezocht. De vraag is vooral hoe we de drukte kunnen verspreiden. “Er is een tool in de maak die laat zien hoe druk het ergens is. In combinatie met weersvoorspellingen, boekingen en bijvoorbeeld drukte op de A58. Zo kunnen inwoners en toeristen zien waar het druk is of wordt en op zoek naar rustigere plekken. Dat crowdmanagement is belangrijk om van deze zomer ook echt een succes te maken.”

A4-tje bij de menukaart

Ondernemers zullen ook zelf de drukte in goede banen moeten zien te leiden. Maar duidelijkheid over de regels, zeker in grensregio’s, is wel hard nodig. “Toeristen hebben nauwelijks door dat er een grens is. Ze zijn niet gewend aan dat hier andere regels gelden. Normaal zie je als je de grens over rijdt alleen een bord met de snelheid waaraan je je moet houden. Maar de verschillende maatregelen die ieder land heeft als het gaat om Corona krijg je niet zo makkelijk mee, en daar zitten tussen de landen echt grote verschillen. Een papiertje met de Nederlandse regels bij de menukaart, zoiets zou de ondernemers erg helpen.”

“Samenwerking beter dan ooit”

De crisis heeft partijen wel nader tot elkaar gebracht. Brinkman: “We hebben prettig samengewerkt met de gemeenten via de Veiligheidsregio. Ook hebben we een hele goede band met de Provincie, met een gedeputeerde die uit het vak komt, bij Impuls Zeeland zitten professionals die weten hoe sector in elkaar steekt en met HZ University of Applied Sciences en Kenniscentrum Kusttoerisme hebben we gedegen regionaal onderzoek. De lijntjes in de regio zijn alleen maar korter en beter geworden.”

Circulair

Wat Brinkman betreft moeten we gebruik maken van de goede samenwerking om toeristisch Zeeland verder vooruit te helpen. “We moeten in de sector stappen zetten in energietransitie en circulariteit. Geen grote projecten met heipalen en beton. Na verloop van tijd is sloop daarvan zo lastig, dat de boel dan maar een beetje opgekalefaterd wordt terwijl je eigenlijk iets heel anders zou willen neerzetten. Circulaire bouw is makkelijker om te bouwen of verplaatsen. Er zijn genoeg ondernemers die daar op een creatieve manier wat mee kunnen.”

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland