Coronamonitor Zeeland

Coronapas voor klanten voedt onvrede werkgevers

Het besluit van het kabinet om een coronapas te vragen bij de ingang van kroegen, concertzalen en stadions voedt de onvrede bij werkgevers over het feit dat ze dit bewijs van inenting of negatieve coronatest niet aan hun personeel mogen vragen.

'Werkgevers zitten in een spagaat', aldus een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN, 'ze moeten voor een veilige werkomgeving zorgen, maar mogen de middelen waarmee ze dat kunnen doen niet gebruiken.' Volgens hem wil 'niemand' een vaccinatieplicht, maar kan de QR-code breder worden ingezet. Hij noemt als voorbeeld een bedrijf dat werknemers in een busje moet vervoeren, waardoor ze dicht op elkaar moeten zitten. De werkgevers bespreken met het ministerie of er voor speciale situaties oplossingen mogelijk zijn.

Vragen naar medische gegevens van personeel was tot dusver taboe, maar demissionair minister Hugo de Jonge zette de deur naar toepassing van de coronapas op de werkvloer dinsdag op een kier. Volgens hem mogen werkgevers best vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar die hoeven daarop geen antwoord te geven. Hij gaat verkennen 'of en hoe het coronatoegangsbewijs in de zorg, maar ook in andere werksituaties gebruikt zou kunnen worden.'

Alarmbellen
Volgens de AWVN willen zeven op de tien werkgevers de mogelijkheid hebben om naar de vaccinatiestatus van werknemers te informeren. Dat zou ze in staat stellen extra maatregelen te nemen, zoals het eisen van een negatieve test, behoud van de anderhalve meter of een beroep op medewerkers om zich toch te laten vaccineren.

Dat is precies wat alarmbellen doet rinkelen bij de vakbonden. 'We zijn tegen directe of indirecte vaccinatiedwang. Werkgevers mogen hun personeel niet onder druk zetten', aldus een woordvoerder van CNV. De bond is dan ook niet zo blij met de uitlatingen van De Jonge. Het loslaten van de anderhalve meter mag geen reden worden om de druk op werknemers om zich te laten vaccineren te vergroten.

Vrijwillig
Volgens de vakbonden zijn er nu al werkgevers die toch vragen of mensen gevaccineerd zijn en dreigen met ontslag als dat niet het geval is. FNV kreeg afgelopen week al tientallen meldingen van ongeruste leden. 'Ook wij willen absoluut de vaccinatiegraad verhogen, maar daar zijn andere middelen voor. Het lijkt misschien raar dat een horecawerkgever het straks wel aan klanten mag vragen en niet aan personeel, maar werk moet en bezoek aan een kroeg hoeft niet', aldus een zegsvrouw.

Lees het volledige artikel: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners