Coronamonitor Zeeland

Coronasteun onvoldoende voor recreatie

Het kabinet heeft het corona steun- en herstelpakket uitgebreid naar kwartaal drie. Daarmee kunnen ondernemers aanspraak maken op financiële ondersteuning tot oktober 2021. HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in de watersport en recreatie, is matig positief over het aanvullende pakket. Veel waterport- en recreatiebedrijven hebben nog steeds te maken met beperkingen en corona gerelateerd omzetverlies. Het blijft dus van groot belang dat financiële steun beschikbaar blijft, minimaal tot en met het einde van 2021.

Verlening steun

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON: “Goed dat de komende maanden de steun wordt doorgezet en op onderdelen verbeterd. Maar dit demissionair kabinet durft niet een vangnet te regelen voor kwartaal 4 en daarna om ondernemers ook de winter door te helpen. Veel ondernemers hebben uitgestelde schade als gevolg van corona. Zoals productiebedrijven met een goede orderportefeuille in 2020 die eind 2021 opdroogt. Maar zeker ook accommodaties die zich richten op grote groepen, zoals schoolkampen, die op jaarbasis boeken en mogelijk pas weer reserveren voor het najaar 2022. Een verlengde regeling kan prima want als de schade meevalt door versoepelingen van de maatregelen dan zal een ondernemer ook geen gebruik maken van dit vangnet."

Concerns
HISWA-RECRON pleit daarom voor een verlenging van het pakket voor een langere periode. Maar ook voor een betere regelingen voor grote concerns. Het is niet terecht dat grotere ketens per saldo per vestiging veel minder tegemoetkoming krijgen dan individuele bedrijven.

Oneerlijke behandeling sportbedrijven

Veel ondernemers in de recreatiesector bieden sportactiviteiten aan zoals zeil- en surfles, zwemactiviteiten, wandklimmen, hikes en andere actieve binnen- en buitensporten. De sectorspecifieke steun voor de sportsector is alleen toegankelijk voor verenigingen en stichtingen. De rechtsvorm mag niet bepalend zijn om in aanmerking te komen voor steun. Ondernemende sportaanbieders zouden toegang moeten krijgen.

Maritiem Erfgoed onder druk

De zeilende chartervloot is negen maanden geleden cultuursteun toegekend van 15 miljoen euro voor behoud van de vloot. Het is de regering tot nu toe nog niet gelukt om dit geld uit te keren.  Dit is niet acceptabel en zal direct moeten worden opgelost.

Oproep aan de Kamer
Dijks: “De komende week zullen we samen met onze partners in contact treden met Kamerleden die inmiddels goed thuis zijn in onze sector. De gastvrijheidssector is niet alleen in Nederland, maar ook in heel de wereld de zwaarst getroffen sector en we zijn nog niet uit deze crisis."

Bron: Hiswa Recon

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners