Coronamonitor Zeeland

Coronavirus is nog het meest blij met verdwijnen 1,5 meter

Immunoloog Ger Rijkers vindt het te vroeg voor het opheffen van de 1,5 meter-maatregel. Horeca en ondernemers zijn verdeeld over de versoepelingen. De coronacheck via een app, wijzen horeca-ondernemers massaal af. ,,Ik kan toch niet steeds politieagent gaan spelen.”

Spatschermen zijn niet mooi en belemmeren het contact met de klanten, zegt de een. Totaal geen last van zegt de ander. En trouwens: ,,Die 1,5 meter? Daar hebben de mensen zich nooit aan gehouden.”

Zolang Jumbo Nederland geen opdracht geeft om de spatschermen bij de kassa te verwijderen, blijven ze hangen, zegt bedrijfsleider Edwin Meier van supermarkt Jumbo in Oost-Souburg. ,,Wij volgen de landelijke richtlijnen. Wat mij betreft, ik heb totaal geen last van die schermen. We zijn eraan gewend. Dit is het nieuwe normaal.” Hij gebaart naar de kassa's en de klanten die af en aan lopen: ,,Die 1,5 meter? Daar hebben de mensen zich nooit aan gehouden. Die lijnen op de vloer: de mensen zien ze niet eens. Supermarkten zijn gewoon brandhaarden. Zo'n grote Albert Heijn, daar lopen op een doordeweeksedag duizenden mensen. Niemand weet of de ander gevaccineerd is. En dan nog, mijn vrouw was volledig ingeënt en is toch twee weken ziek geweest.” 

Contact met de klant

Geertruida Hettema van boekhandel De Drvkkery in Middelburg zou de spatschermen het liefst weghalen. ,,We hebben het er al over gehad: laten we die nog hangen? Het nadeel is dat ze geluid tegenhouden. Het belemmert het contact met de klant. Bij de balies en bij de kassa moet je elkaar goed kunnen verstaan. Wij geven advies over boeken, mensen hebben vragen of ze hebben een recensie gelezen over een boek maar weten de titel niet meer. Vandaar onze voorkeur om ze weg te halen. Het is ook fraaier. Aan de andere kant, we willen dat iedereen het gevoel heeft  dat de winkel een veilige omgeving is. Weliswaar heeft geen enkel personeelslid hier in de winkel corona opgelopen en is ook bijna niemand ziek geweest, maar je hebt niet alleen met de feiten te maken. Met al die aspecten hou je rekening, nu er weer nieuwe mogelijkheden en maatregelen zijn.”

Zonder corona-toegangsbewijs geen toegang meer tot de horeca, de bioscoop of het theater. Koninklijke Horeca Nederland is  fel tegen de aangekondigde ‘versoepelingen’. De Zeeuwse afdelingsvoorzitter Frank de Reu: ,,Voor de horeca is geen sprake van versoepelingen. Het enige wat vervalt is de 1,5 meter. Controle van corona-toegangsbewijzen gaat de horecazaken echter veel geld en tijd kosten. Je moet er extra personeel inzetten, terwijl de horeca-ondernemers financieel nog moeten bijkomen van de langdurige lockdowns. Daarnaast worden de openingstijden niet verruimd.”

De Reu vreest dat corona-controles aan de deur gasten ervan weerhoudt om uit eten te gaan. ,,Sommigen hebben echt geen trek in dit toegangssysteem. Het is ook niet aan gasten uit te leggen. Bij de supermarkt,de bakker en slager staan ze gewoon in de rij, voetbalstations zitten vol en er zijn horden mensen op de been bij de Formule 1 in Zandvoort. In Vlaanderen zijn de coronamaatregelen voor de horeca al veel verder versoepeld, waardoor je in het grensgebied ook nog eens extra concurrentie ondervindt. Maar de Nederlandse horeca moet straks controles gaan uitvoeren. Het lijkt erop als de regering onze sector willens en wetens om zeep wil helpen. Ik hoop dat de Tweede Kamer er een stokje voor zal steken. Dit kan echt niet.”

Geen politieagentje spelen

Ook gastheer Sjoerd Dooge van restaurant De Gespleten Arent in Middelburg ziet niks in toegangscontroles. ,,Gasten die gevaccineerd zijn, kunnen toch anderen besmetten.  Wat mij betreft blijft de 1,5 meter en vervallen de andere maatregelen. Dat is duidelijk en makkelijker te handhaven. Bovendien wordt met een coronacheck de vrijheid van mensen ernstig beknot. Ik voel er weinig om gasten te vragen of wel of niet zijn gevaccineerd, laat staan te weigeren. De overheid legt een te grote verantwoordelijkheid bij horeca-ondernemers. Je kunt toch niet van ons verlangen dat we steeds politieagentje moeten spelen?”

Ook  grote buitensport-evenementen als de Kustmarathon zijn alleen nog toegankelijk met een vaccinatie- of testbewijs. Zeeuwen kunnen voor een test onder meer terecht in Middelburg, Goes, Zierikzee, Renesse en Terneuzen. Jasper Jansen van de Stichting Open Nederland, die de website testenvoortoegang.org beheert: ,,Meer locaties zijn niet nodig. Gemiddeld gebruiken we maar zo'n veertig procent van de capaciteit; in het weekeind zetten we standaard al meer mensen in en als het nodig is kunnen we snel opschalen. Grotere evenementen melden bij ons hoeveel bezoekers ze verwachten, zodat we eventueel extra mensen kunnen inzetten. In juni hebben we in één weekeinde meer dan 400.000 mensen getest. Dat was geen probleem. En nu zijn veel meer mensen gevaccineerd dan toen.”

Voor immunoloog Ger Rijkers staat één ding vast: vroeg of laat komt iedere Nederlander in contact met de delta-variant van het coronavirus. Op dit moment behoort 99 procent van de circulerende virussen tot deze, meest besmettelijke, variant. Het virus vormt niet alleen een gevaar voor de 1,8 miljoen niet-gevaccineerde Nederlanders. Mensen met een slecht werkend immuunsysteem die wél gevaccineerd zijn, kunnen alsnog ziek worden. Ook wie afweeronderdrukkende medicijnen slikt - vanwege een niertransplantatie bijvoorbeeld - is ondanks vaccinatie amper beschermd. Alles bij elkaar gaat het om vele tienduizenden Nederlanders die gebaat zijn bij zoveel mogelijk beschermende maatregelen zoals mondkapjes, handen wassen, spatschermen en afstand houden.

Russische roulette

Degenen die ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren, spelen niet alleen zelf Russische roulette, maar brengen ook deze groep kwetsbaren in gevaar, aldus Rijkers. ,,Ik vind het eerlijk gezegd wat voorbarig om de 1,5 meter-regel nu los te laten", zegt de immunoloog. ,,Weliswaar kunnen we toch niet voorkomen dat iedereen ooit een keer besmet raakt, we kunnen wél zorgen dat de opmars van het virus afgeremd wordt. Liever geen pieken door brandhaarden, zoals de discotheek in Enschede waar op één avond enkele honderden bezoekers besmet raakten, maar een geleidelijke toename. Zodat het zorgpersoneel, de ziekenhuizen en de ic's niet overbelast raken", aldus Rijkers. Hij maakt zich geen illusies dat mensen uit zichzelf wel voorzichtig zijn: ,,De gemiddelde Nederlander doet niets, als het niet verplicht is.” Hij zou graag zien dat in ieder geval op de drukste plekken mondkapjes verplicht blijven. Rijkers: ,,En bij evenementen, een bewijs dat je corona hebt gehad, gevaccineerd bent of negatief getest bent op corona."

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners