Coronamonitor Zeeland

Distributieproblemen horecagroothandels

Naast de grote personeelstekorten kampt de horeca op dit moment met nog een extra uitdaging. Producten kunnen niet geleverd worden door groothandels, of komen te laat. Ondernemers moeten op zoek naar alternatieven die wel verkrijgbaar zijn.

Schaarste aan oosterse ingrediënten

Chefs en ondernemers klagen over ingrediënten, producten en dranken die niet leverbaar zijn of te laat worden bezorgd. Met name bij oosterse ingrediënten is de schaarste groot, maar ook agf, diepvries, vlees en zuivel komt regelmatig te laat of niet volledig. Op sociale media zeggen horecaondernemers dat ze als oplossing zelf meer voorraad aanleggen, hun bestellingen één of meerdere dagen vervroegen, heel vroeg in de ochtend bestellen, zelf fysiek gaan shoppen bij de groothandels of kiezen voor een andere (kleinere of lokale) leverancier. Soms biedt een supermarkt of toko uitkomst.

Lees ook: ‘Supply chain door corona belangrijker gevonden’

Bidfood: ‘Keten is niet stabiel’

Bidfood erkent tegenover Misset Horeca de problematiek en zegt niet te leveren zoals klanten gewend zijn. “De keten is niet stabiel en er zijn veel issues bij onze toeleveranciers. Met behulp van ons regionale netwerk doen wij ons uiterste best om onze klanten te helpen en zo compleet mogelijk te leveren”, verklaart een woordvoerder.

Tekort aan magazijnpersoneel

Woordvoerder Jurjen Worp van groothandel Makro zegt hierover. “Voornaamste redenen zijn verkrijgbaarheid personeel in magazijnen en chauffeurs, maar ook grondstoffen. Daarnaast zijn internationale leveringen vertraagd, onvoorspelbaar en worden ze soms gewoon gecanceld.” Makro, dat vorig jaar een nieuw distributiecentrum opende in Tilburg, heeft ook last van krapte op de arbeidsmarkt. Zo is er een tekort aan winkelpersoneel, foodservice-medewerkers en chauffeurs.

Lees ook:

Coronavirus legt distributiecentra groothandels lam

Sligro: orders hebben manco’s

“Dit heeft nog nooit eerder op zo’n grote schaal plaatsgevonden”, erkent ook Sligro bij monde van woordvoerder Wilco Jansen. “Helaas gaat het om meer dan één productgroep met meerdere oorzaken. De ene ondernemer kunnen we volledig leveren, terwijl de order voor de buurman manco’s heeft. En dat kan morgen andersom zijn.” Aantallen of percentages noemen als het gaat om out of stock vindt Sligro niet relevant hier.

Alternatief kiezen ter plaatse

Sligro biedt alternatieven aan indien dat mogelijk is. Niet-leverbare artikelen worden afgemeld en blijven niet automatisch in back order staan. “Ondernemers kiezen zelf of ze de bestelling nogmaals willen doen.” Ook Jansen raadt ondernemers aan zelf naar de groothandel te komen. “Dit kan een deel van de oplossing zijn. Wanneer daar een artikel tijdelijk niet beschikbaar is, kan hij direct zelf een alternatief kiezen.”

Problemen zullen voortduren

Grondstoffen zijn op dit moment simpelweg niet beschikbaar, maar ook het grote personeelstekort binnen de gehele keten speelt een rol, laat ook Bidfood desgevraagd weten. “We verwachten dat deze problemen nog wel even zullen voortduren, maar we doen uiteraard alles wat binnen ons macht ligt om de leveringen voor onze klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Speciaal team

Zo is er binnen Bidfood een speciaal team opgezet om deze problematiek aan te pakken, bijvoorbeeld door het aansluiten van back-up leveranciers. “Daarnaast staan we constant in contact met onze klanten, om samen te zoeken naar een oplossing in de vorm van alternatieve producten. We willen benadrukken hoe vervelend we de huidige situatie voor onze klanten vinden en hopen uiteraard dat de keten op korte termijn zijn stabiliteit hervindt.”

Lees ook: Makro haalt onvoorspelbaarheid uit de keten

Andere levertijden afspreken

Worp van Makro: “Als producten op korte termijn niet leverbaar zijn, gaan we met klanten in gesprek over alternatieven en andere levertijden.’ Ook de Makro verwacht helaas niet dat deze situatie op korte termijn is opgelost.

Oorzaken ontregelde supply chain

Volgens Sligro kampt de horeca momenteel met een compleet ontregelde supply chain door meerdere factoren:

  • Covid: grote delen van de keten zijn voor langere tijd stilgelegd en/of capaciteiten teruggebracht.
  • De opstart van de foodserviceketen na de lockdown ging ‘met een koude motor van nul naar honderd in twee seconden’ en dat terwijl de brandstoftank maar voor een deel gevuld was.
  • Grondstoffentekort, dus ook productieproblemen, dus ook leveringsproblemen.
  • De naweeën van het blokkeren van het Suezkanaal door containerschip Ever Given.
  • Sterk vertraagde leveringen uit Chinadoor lokale/regionale lockdowns van fabrieken en havens.
  • Beperkte beschikbaarheid als gevolg van stilgevallen of verminderde productie door de watersnoodramp in delen van Europa.
  • En als het product er wél is, dan is er ook nog sprake van een personeelstekort. Niet alleen bij de horecaondernemers, maar in de hele keten. Bij producent/leveranciers, bij grossiers (bijvoorbeeld orderverzamelaars) en in de distributie (bijvoorbeeld chauffeurs).
  • Een tijdelijk extra personeelstekort als gevolg van covid. Want ook orderverzamelaars en chauffeurs met covid-gerelateerde klachten of een positieve covid-test moeten thuisblijven.

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners