Coronamonitor Zeeland

Digitale zorg is goed voor Zeeland

De coronapandemie versnelt de digitalisering van de zorg. Wat we een ruim een jaar geleden niet voor mogelijk hielden, is nu bijna dagelijkse praktijk. Zelfs ouderen beeldbellen met hun arts of apotheker. Dat is, zeker voor Zeeland, een goede ontwikkeling.

Meer dan in andere regio’s telt Zeeland steeds meer ouderen. Bovendien hebben ze steeds meer zorg nodig en wonen ze lang niet allemaal om de hoek bij arts of ziekenhuis. Artsen hielden al wel telefonische spreekuren, maar het merendeel van de patiënten moest voor controle-afspraken naar het ziekenhuis.
 
Corona maakt dat beeldbellen meer wordt geaccepteerd. Mensen zijn er snel mee vertrouwd geraakt. Ook de ouderen, die alleen via de webcam nog contact kunnen houden met de kleinkinderen. De zorg maakt van die omslag gebruik. Niet omdat ze dat wil, maar omdat ze het moet. Al zijn zorgaanbieders te traag geweest om dat patiënten eerder te vertellen. Want ook zonder corona was die omslag noodzakelijk geweest.
Het aantal ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, groeit en de hoeveelheid mensen die hen kan verzorgen stijgt niet evenredig mee. Dat betekent dat de zorg (deels) op een andere manier moet worden verleend. Technieken zoals beeldbellen kunnen daarbij goed helpen.

Zorginstellingen moeten mensen daarin wel zorgvuldig begeleiden. Ook om niet-medische redenen kan het noodzakelijk zijn om fysiek met mensen af te spreken. Er mag geen kloof ontstaan tussen mensen die handig zijn met een computer, tablet of smartphone en hen die dat minder in de vingers hebben.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners