Coronamonitor Zeeland

Een ontspannen Kustmarathonweekend was niet mogelijk

Tot grote spijt van de organisatie van de Kustmarathon is er een streep gehaald door de editie van 2, 3 en 4 oktober. Doordat iedereen dan nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar moet houden, is het volgens voorzitter Chris Simons niet mogelijk ‘een gezellig en ontspannen sportweekend’ te houden.

In de afgelopen maanden vergaderde het comité meer dan ooit. Constant werden er ideeën uitgewisseld over hoe de Kustmarathon, Wandelmarathon, Ladiesrun, MTB-toertocht, Kidsrun en Light Kustrun door zouden kunnen gaan, rekening houdend met alle richtlijnen rond het coronavirus. Van begin af aan was duidelijk dat óf alle onderdelen zouden doorgaan óf dat alles afgelast zou worden. Simons: ,,We wilden niet binnen die zes een keuze maken.”

Startvakken voor meer spreiding

Het comité overlegde meermaals met de Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Veere. Daarnaast hield iedereen de landelijke maatregelen nauwlettend in de gaten. ,,Er kwamen steeds meer versoepelingen, zeker ook voor sporters. Het sporten op zich zagen we bij alle zes onderdelen ook wel zitten”, vertelt Simons. ,,Bij de Kustmarathon wilden we bijvoorbeeld de deelnemers in startvakken zetten en die steeds vijf minuten na elkaar laten vertrekken. En bij de Wandelmarathon wilden we de mensen tussen 07.00 en 10.00 uur laten vertrekken, zodat er meer spreiding zou zijn dan anders. Dat zou weliswaar meer kosten met zich meebrengen – je hebt immers meer bussen nodig om wandelaars van Zoutelande naar Burgh te brengen – maar dat was niet erg. En we wilden iedereen een bandana geven, die bij onverhoopte drukte als mondkapje gebruikt kon worden. Wij waren eigenlijk al best ver in dat soort creatieve oplossingen…”

Maar één zeer gewenste versoepeling, het afschaffen van de 1,5 meter afstand tussen mensen die niet aan het sporten zijn, kwam er niet. ,,Als premier Mark Rutte in zijn laatste persconferentie tien keer benadrukt dat iedereen zich daaraan moet blijven houden, kunnen wij dat niet negeren”, stelt Simons. ,,Dan zouden we heel extreme maatregelen moeten nemen om dat na te leven.”

Maximaal 250 toeschouwers bij de finish

Dan zou er geen tent kunnen staan in de Langstraat, waar alle atleten op adem konden komen en zich om konden kleden. Dan zouden er maximaal 250 toeschouwers in het finishgebied worden toegelaten. En dan zouden vrijwilligers met een plastic beschermingsmasker op moeten lopen, om niet besmet te kunnen worden door één van de duizenden atleten of wandelaars. Simons: ,,Op een gegeven moment hebben we ons afgevraagd: ‘Willen we dit?’ Het antwoord is ‘nee’. Je bent in zo’n weekeinde als organisatie verantwoordelijk en we willen niet politieagent moeten spelen. De gezelligheid is dan ver te zoeken.”

De achttiende editie van de Kustmarathon wordt nu gehouden op 1, 2 en 3 oktober 2021. Sporters die zich sinds 1 januari al hadden ingeschreven voor de wedstrijden van komend najaar, mogen hun startbewijzen meenemen naar volgend jaar.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland