Coronamonitor Zeeland

EMA-volgende week advies over Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft meer tijd nodig om onderzoek naar de bijwerkingen van het Janssen-vaccin te kunnen doen. Het verwacht nu volgende week een aanbeveling te kunnen uitsturen naar de EU-lidstaten. Intussen adviseert Janssen de aan Europa geleverde vaccins niet toe te dienen. Coronaminister Hugo de Jonge volgt dat advies op.

Vorige week kwamen de eerste signalen dat het vaccin van Janssen en moedermaatschappij Johnson & Johnson een vergelijkbare bijwerking heeft als het vaccin van AstraZeneca: een zeldzame combinatie van trombose en bloedingen.

Dinsdag bracht dat Amerikaanse toezichthouders ertoe om vaccineren met Janssen te pauzeren. In de VS hebben tot nu toe zes mensen de genoemde bijwerking ervaren, op bijna zeven miljoen gezette prikken met Janssen. Na dit Amerikaanse besluit, staakte Janssen dinsdag de levering van het vaccin in de EU, tot nader order. Die levering in Europa was nog maar net begonnen.

Woensdagmiddag zei Janssen dat het beter was de geleverde vaccins voorlopig niet toe te dienen, in afwachting van het EMA-onderzoek. Nederland had ruim 70.000 vaccins ontvangen, waarvan de helft was gereserveerd voor verzorgend personeel. Er zijn in Nederland nog Janssen-vaccins toegediend, aldus het ministerie.

Bron: FD website

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners