Coronamonitor Zeeland

Er kan, op afspraak, weer worden gewinkeld in Zeeland

De winkels zijn sinds woensdag weer open, al is het dan slechts op een kier. Zowel de Zeeuwse ondernemers als de klanten zijn er niettemin blij mee. ,,Zeker dat persoonlijk contact, daar waren we wel echt aan toe.”

Addy Westerweel speurt tussen het ruime kaartenaanbod van De Koperen Tuin in Goes. ,,Ik zoek wat voor iemand die ziek is. En voor mijn kleinkinderen die binnenkort jarig zijn. Die moeten ook een leuk kaartje hebben.”
 
Ze heeft er speciaal een afspraak voor moeten maken. Sinds woensdag mogen niet-essentiële winkels mondjesmaat weer klanten ontvangen, maar niet meer dan twee bezoekers per etage tegelijk. Een bezoek duurt minimaal tien minuten en de afspraak moet zeker vier uur van tevoren zijn gemaakt.

Heel veel online

Het is lang geleden dat Westerweel in een winkel is geweest. ,,Ook nauwelijks in supermarkten. Ik doe tegenwoordig heel veel online. Ik hoor bij een groep die risico loopt. Daarom ben ik extra voorzichtig en probeer ik contact zoveel mogelijk te mijden.” Toch is ze blij dat ze weer eens ter plekke kan rondkijken.
 
Dat geldt ook voor Connie Bouwman. ,,Ik had dringend een schrijfblok nodig en was het een beetje zat om alles online te bestellen. In die tien minuten ga ik nu verder hier niet rondkijken, maar ik kom zeker nog een keer terug. Binnenkort wil ik ook naar een dameskledingzaak. Ik denk wel dat je een beetje druk voelt dat je per se wat moet kopen, omdat je een afspraak hebt gemaakt.”

Winkel werd verzendmagazijn

Eigenaar Anthoni Fierloos van De Koperen Tuin kijkt tevreden toe hoe er na bijna drie maanden eindelijk weer wat klanten in zijn winkel rondlopen. ,,Dit is echt hartstikke fijn. Je kunt weer eens met iemand praten.” De afgelopen periode was hij vooral afhankelijk van de online verkoop en van zijn rol als postagentschap. ,,Op den duur verandert je winkel in een verzendmagazijn. Dat is niet zo leuk voor jezelf, want je hebt dan nauwelijks nog persoonlijk contact.”
Fierloos plant afspraken van tien minuten, maar wie langer nodig verwacht te hebben, kan er ook het dubbele van maken. Het loopt nog niet direct storm. ,,Men moet toch even wennen en leren dat je het winkelen moet plannen. Maar ik ben al lang blij dat er mensen zijn die de moeite nemen. Tegelijkertijd blijft het vreemd. Het zou nu bijna Boekenweek zijn. Dat is voor ons normaal een van de beste weken van het jaar.”

Twee uur winkelen bij Morres

Ook bij Morres in Hulst, met 40.000 vierkante meter de grootste woonzaak van Nederland, geldt: maximaal twee klanten tegelijk per winkel. Die hoeven zich niet opgejaagd te voelen. ,,Wij hanteren een tijdslot van twee uur”, zegt algemeen directeur Walter van de Griendt. ,,Wij willen niet in een situatie terechtkomen dat mensen gehaast iets moeten kopen, omdat de volgende al zit te wachten totdat die naar binnen mag.” Bij Depot Zeven, de outletwinkel van Morres, hebben klanten een half uur. 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners