Coronamonitor Zeeland

Erik Scherpenisse gooide door corona het roer om

Als organisator van grote evenementen was Erik Scherpenisse vooral bezig met regelen. Tot corona de boel op z’n kop zette. Weg waren werk en inkomsten. Nu is hij dagelijks rond Tholen te vinden waar hij les geeft in suppen: staand peddelen op een soort surfplank.

De wind waait net iets te hard voor een les op open water en dus is Scherpenisse deze maandag bij het haventje van Steenbergen te vinden. Een vaalwit camperbusje langs de kant verraadt dat behalve het sup- ook het surfgevoel ergens binnen in hem zit.
Sup staat voor Stand Up Paddling: staand peddelen. Vorig jaar speelde de gedachte al eens door zijn hoofd om er ‘iets’ mee te doen. Als Scherpenisse weer eens op zijn plank stond, merkte hij dat hij één van de weinigen was rondom Tholen. ,,Maar ik had het druk met mijn evenementen zoals Steenbergen Live en Bassrulers Outdoor”, zegt Scherpenisse. ,,Dat liep lekker, dus ik deed niet zoveel met die gedachten.”

Goed om even stil te staan

Toen was daar corona. Weg evenementen. ,,Vier maanden voorbereiding voor noppes”, kijkt de inwoner van Sint-Maartensdijk er op terug. En eerlijk is eerlijk, hij behoorde niet tot de ondernemers die al gelijk nieuwe kansen zagen, geeft hij toe. ,,Maar soms is het ook goed om even stil te staan. Om het even te verwerken en om het beste van deze nieuwe situatie te maken."

Dat deed Scherpenisse uiteraard al suppend, maar ook wandelend en fietsend. Het wakkerde zijn creativiteit aan. ,,Dat sup-idee kwam naar boven. Ik ben letterlijk omgekeerd en zo snel mogelijk terug naar huis gefietst. Ik besloot er voor te gaan.” Twee-en-een-halve week geleden gaf hij zijn eerste les. Waar suppen juist normaal ontspannend werkt, was Scherpenisse nu juist gespannen, merkte hij. ,,Ik was er de hele dag al mee bezig. Vijf minuten van tevoren nam ik nog snel even de planning door om te checken of ik niets zou vergeten." De les ging goed, het weer werd daarna nog beter. ,,Ik zat gelijk ramvol met aanmeldingen. Kwam ik het water uit dan kwam de volgende groep al aanlopen. Zo werd het al heel snel normaal om les te geven.”

Peddelen met heel je lichaam

Catalina Sup, doopte hij zijn sup-school. Een verwijzing naar het slaperige dorpje Santa Catalina in Panama waar hij ooit leerde golfsurfen. Volgens Scherpenisse kan iedereen het suppen leren. De kunst is dan wel om het goed te doen, legt hij uit. ,,Als je gaat peddelen, kom je vooruit. Maar hoe steek je die peddel in het water? Waar moet-ie er weer uit? Hoe houd je hem vast? Bijna iedereen gebruikt de verkeerde techniek. Deed ik zelf ook in het begin. Als je langere tochten maakt, is het wel fijn dat je niet alleen met je onderarm aan het trekken bent. Dat doen de meeste mensen als ze beginnen. De kunst is om met heel je lichaam te peddelen. Door je buikspieren aan te spannen, en tegendruk geven met je andere arm.”

De komende maanden is Scherpenisse nog veel op het water te vinden. Hij hoopt er mensen enthousiast voor te maken en merkt ook dat de mensen weer toe zijn aan iets leuks. Dat was hij zelf ook. ,,Ik kan wel een heel jaar lopen mopperen dat ik geen evenementen kan geven maar daar schiet ik niets mee op. Word je doodongelukkig van.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners