Coronamonitor Zeeland

FNV: sluit alle winkels met kerst

Het Veiligheidsberaad moet voorkomen dat het rondom kerst net zo druk wordt in de winkelstraten als tijdens Black Friday. Daarvoor pleit de FNV in een brief. De vakbond wil onder meer dat alle winkels tijdens kerst verplicht hun deuren sluiten.

De overheid moet volgens de FNV scherpe afspraken maken met de grote winkelketens over openingstijden, winkelsluiting, deurbeleid en reclame-uitingen. Anders kunnen winkelmedewerkers hun werk niet veilig uitvoeren, stelt bestuurder Linda Vermeulen. “Winkelmedewerkers zijn al de hele crisis aan het werk en worden nu blootgesteld aan een drukte die helemaal niet past in een tijd waarin we het coronavirus achter ons willen laten. De drukte in de winkelstraat is door de vele reclames van grote winkelketens op sociale media, tv en radio bewust gecreëerd.”

In de brief, gericht aan het Veiligheidsberaad, pleit de vakbond ervoor winkelketens op zondag te sluiten tot na de kerstdagen. Daarnaast zouden winkels doordeweeks hun deuren na 17.00 uur moeten sluiten zodat medewerkers ‘in alle rust kunnen opruimen’ en wil de FNV dat winkels zowel op eerste als op tweede kerstdag verplicht dicht gaan. Een aantal grote retailers, waaronder supermarkten, wil juist graag opengaan op eerste kerstdag om de drukte te spreiden. Dit moet verboden worden, stelt de vakbond.

Ondertussen overweegt het kabinet het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra om de drukte terug te dringen, weet de NOS. De parkeertijd zou teruggedrongen kunnen worden tot een paar uur en sommige garages zouden tijdelijk gesloten kunnen worden. Zo zouden vooral dagjesmensen ontmoedigd worden om naar de winkelcentra te gaan; regionale en lokale bezoekers kunnen met de fiets of lopend de winkels bezoeken.

 

Bron: Retailtrends

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners