Coronamonitor Zeeland

Gastvrij Nederland kritisch op uitvoering steun

Vandaag werd in Den Haag een debat gevoerd over het steunpakket voor bedrijven. Gastvrij Nederland is blij met verlenging van het steunpakket, net als VNO-NCW en MKB-Nederland. Gastvrij Nederland heeft wél op een aantal specifieke wensen vanuit de gastvrijheidseconomie gewezen.
 
De koepel wil voorkomen dat de steun té vroeg wordt afgebouwd. Dat kan tot onnodige faillissementen in de sector leiden.
"Het is nog maar de vraag of bezoekersstromen in en na Q3 (2021,red.) voldoende herstellen om steun te kunnen afbouwen. Veel ondernemers in de sector zijn voor omzet afhankelijk van het seizoen. Als zij na het verloren seizoen 2020 ook in 2021 geen goede omzet kunnen draaien voordat het seizoen afgelopen is, dreigt ‘met de haven in het zicht’ alsnog faillissement." Met name wordt gewezen op de evenementensector en op de reiswereld.
 
Voor het eerst wordt voor ondernemers een referentieperiode ingesteld voor de werking van de steunmaatregelen. Dit valt niet goed bij de vele seizoensbedrijven die wel een heel jaar lang kosten hebben maar dit niet terugzien in de steun. De nieuwe regel leidt tot een kritisch commentaar van Gastvrij Nederland.
"Daarnaast is Gastvrij Nederland zwaar teleurgesteld dat deze aanpassing tot uitstel van betaling van zeker een maand leidt. Het is bijzonder wrang dat het RVO niet in staat is deze aanpassing automatisch en vlot te verwerken. Ondernemers zijn daarvan flink de dupe, terwijl er al geen reserves meer zijn om deze maanden voor te financieren."
 
Tot slot zijn er veel kleinere ondernemers die tussen wal en schip vallen en geen recht op steun hebben. Het gaat onder meer om zelfstandige reisadviseurs maar ook om zeil- en surflessen en buitensportlessen. Gastvrij Nederland ziet graag dat er ook een financieel vangnet komt voor deze talloze kleine ondernemers in de recreatie- en sportsector.
 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners