Coronamonitor Zeeland

Gemeenten denken na over alternatief oud en nieuw

Nu vuurwerk niet mag, zoeken gemeenten naar een alternatief voor oud en nieuw. Met name de verveelde jongeren willen ze wat leuks bieden.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's spraken maandag over de jaarwisseling en hoe dit ingevuld kan worden voor jongeren. Burgemeester Jan Lonink, voorzitter van de Zeeuwse veiligheidsregio wil graag suggesties horen wat wél kan met oud en nieuw. ,,We zijn bezig met het ophalen van ideeën”, laat Saskia de Vries, woordvoerder van de gemeente Terneuzen weten. Volgens De Vries is het nog te vroeg om concrete plannen te noemen. ,,Je zou kunnen denken aan een online evenement.”

Droneshow

,,Aan de ene kant blij dat ze het nu omarmen, aan de andere kant jammer dat ze nu pas in actie komen.” PvdA-fractievoorzitter Laszlo van de Voorde vraagt samen met zijn GroenLinks-collega Ernst Jonker al maanden om een alternatief voor vuurwerk. De twee fracties stelden in september al voor een droneshow te organiseren. Het college van B en W was niet enthousiast: duur en de kans van slagen is te afhankelijk van goed weer, was het oordeel van het gemeentebestuur.
Vervolgens vroegen PvdA en GroenLinks het Terneuzense college dan met ideeën te komen. Het leverde niets op.  ,,Ik ben blij verrast dat ze er voor open staan", reageert Van de Voorde. ,,Het moet wel iets zijn dat jongeren aanspreekt. Als je te lang wacht is alles al volgeboekt. Het is nu december. Je ziet wel met wat er nu gebeurt in Roosendaal en Arnhem. Dat moeten we zien te voorkomen.”

Potje

Hulst is vooralsnog niet bezig met een alternatief voor oud en nieuw, laat burgemeester Jan-Frans Mulder weten. Zijn collega-burgemeester Marga Vermue van Sluis wel. ,,Helemaal nieuw is het niet. Twee weken kwam dit ook al voorbij in de Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG), daar is afgesproken dat Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum de verschillende ideeën verzamelt. We moeten niet allemaal zelf het wiel willen uitvinden. We hebben binnen cultuur en sport een bedrag dat we er aan kunnen besteden.” 

Daarnaast trekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) miljoenen uit voor gemeentelijke projecten die in coronatijd verveling bij de jeugd tegengaan. Alle Nederlandse gemeenten komen in aanmerking voor de subsidie.

Of het het alternatieve nieuwjaarsfeest in Sluis digitaal of fysiek is, Vermue denkt aan beide opties. ,,We zouden organisaties die nu vanwege corona op de handen zitten kunnen gebruiken of aanhaken bij bestaande initiatieven. We zouden ook heel graag ideeën van de jongeren zelf horen.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners