Coronamonitor Zeeland

Gevolgen btw en Brexit

De Brexit heeft btw-gevolgen voor alle ondernemers die transacties met het Verenigd Koninkrijk (VK) verrichten. Vanaf 2021 is het VK voor de levering en afname van diensten een land buiten de EU

Een belangrijke verandering is dat het vervoer in opdracht van Nederlandse btw-ondernemers in verband met de uitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk (VK), vanaf 1 januari 2021  is belast met 0 % btw.  De Belastingdienst geeft alle veranderingen op haar website weer.

Transport verrichten naar of van het VK
Vanaf 1 januari 2021 is transport naar of van het VK in btw-termen beschouwd als internationaal vervoer. Internationaal vervoer is het vervoer tussen, naar en van landen buiten de EU (zoals bijvoorbeeld ook Zwitserland of de Verenigde Staten). De volgende hoofdregel is van toepassing: het vervoer is belast daar waar de afnemer gevestigd is. Als de opdrachtgever een Nederlandse afnemer is, is het 0%-tarief van toepassing waarbij van belang is om aan te tonen dat dit tarief van toepassing is. Als de opdrachtgever in een ander EU-land is gevestigd, is de dienst belast in het andere EU-land en wordt de btw-heffing verlegd. Als de opdrachtgever niet in de EU is gevestigd (bijvoorbeeld na 1 januari 2021 het VK) dan is de dienst belast in het land van de niet-EU afnemer. De dienst hoeft dan niet te worden aangegeven (zie ook ‘Transportdiensten leveren aan VK-afnemer’). 

Transportdiensten leveren aan VK-afnemer:
Voor een Nederlandse transportondernemer die een dienst verricht voor een VK-afnemer wordt vanaf 1 januari 2021 de dienst, evenals 2020, belast in het land van afnemer, namelijk het VK dat geen EU-lid meer is. De btw-heffing mag dan ook niet worden verlegd. De Nederlandse transportondernemer vermeldt geen btw op de factuur en zet op de factuur “VAT out of scope” of  “no Dutch VAT due according to article 44 and 196 VAT-directive”. Afhankelijk van de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk moet de afnemer btw aangeven.

Transportdiensten afnemen van VK-transportondernemer
Voor een Nederlandse transportondernemer die een dienst afneemt van een VK-transportondernemer, bijvoorbeeld uitbesteed vervoer, wordt vanaf 1 januari 2021 de dienst belast in Nederland.

Teruggaaf btw
Voor tijdvakken vanaf 2021 kunt u geen teruggaafverzoeken voor het VK meer doorsturen via VAT-refund. Teruggaafverzoeken over tijdvakken vóór 2021 kunt u doorsturen tot 1 april 2021.

Bron: TLN

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners