Coronamonitor Zeeland

Goese uitvinding doet corona-test tien keer sneller

Hij is zo groot als een schoenendoos. Toch kan de in Goes ontwikkelde sneltestmachine NextGenPCR afhankelijk van het gekozen protocol tussen de 22.000 en 50.000 corona-testen per dag uitvoeren. Vanuit het buitenland is er serieuze belangstelling, in Nederland loopt het nog niet storm voor de uitvinding van het Goese biotechbedrijf Molecular Biology Systems.

Sinds de uitbraak van het corona-virus heeft directeur/eigenaar Gert de Vos van MBS een bestaand apparaat geschikt gemaakt voor snelle corona-testen. ,,De machine wordt in Europa al gebruikt om bacteriën op te sporen bij urineweginfecties en in China om DNA voor te bereiden bij forensisch onderzoek. Wij hebben het aangepast om snel te kunnen testen of iemand corona heeft. Tijdwinst is enorm belangrijk bij een pandemie.”

Temperatuur veranderen

De landelijke capaciteit ligt momenteel op 17.500 corona-tests per dag. Met tien machines van MBS kunnen in de aangewezen testlaboratoria een kwart miljoen test per dag worden uitgevoerd, zegt De Vos. Hoe dat kan? ,,De huidige tests in laboratoria duren ongeveer anderhalf uur. Met ons ontwerp kan diezelfde test in 8 minuten worden gedaan. Je moet namelijk zo’n 90 keer de temperatuur veranderen. Onze machine kan tien keer sneller DNA-samples opwarmen en afkoelen.”

Die snelheid heeft veel voordelen, zegt De Vos. ,,Stel je komt in ziekenhuis met een gebroken heup die zo snel mogelijk moet worden geopereerd. Dan wil je zo snel mogelijk weten of iemand met corona is besmet. Met ons systeem kun je speekselmonsters afnemen en binnen 20 tot 30 minuten heb je het antwoord. Dat is grofweg de intaketijd van een patiënt.”

Lagere testkosten

Bij het opschalen van het aantal corona-test loopt het RIVM momenteel aan tegen een tekort aan testvloeistoffen. De Nextgenpcr van het Goese bedrijf kan ten opzichte van reguliere corona-testen met een kwart van de chemische vloeistof toe. De Vos heeft zijn testmachine onder de aandacht gebracht van het Outbreak Management Team (OMT). ,,We doen dingen echt anders dan anderen, zijn een nieuwkomer op deze markt. Dan pas je niet in het stramien en vind je een gesloten deur. Ik ben wel bezig met laboratoria in Nederland. Vanuit ziekenhuizen is er wel druk op medische microbiologen om met ons in gesprek te gaan. Zeker als straks iedereen moet worden getest op corona, levert dit apparaat een enorme tijdwinst. Tegelijkertijd zijn de testkosten lager.”

Aanvragen uit het buitenland

De enorme snelheid waarmee de corona-testmachine uit Goes werkt, is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Een artikel over de Nextgenpcr op genomeweb, een Amerikaanse nieuwssite over moleculair biologisch onderzoek en diagnostiek, hielp daarbij een handje. De Vos: ,,We hebben inmiddels een flink aantal offerte-aanvragen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Roemenië. Uit één land is er interesse voor honderd testmachines. Welk land dat is, hou ik nog even voor me. Maar als er één over de dam is, volgen er meer.”

RIVM

Het OMT en RIVM krijgen dagelijks testmachines aangeboden. Waarom ze de Goese uitvinding niet nader onderzoeken, is onduidelijk. Vragen van de PZC hierover aan het RIVM zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven. Eén van de redenen kan zijn dat de machine als onderdeel van het testproces in laboratoria moet zijn gevalideerd. Dat is nog niet gebeurd, maar volgens De Vos kan dat binnen enkele dagen in één van de door het RIVM aangewezen laboratoria. ,,In ons eigen laboratorium kan dat niet. Dat voldoet niet aan de eisen van overheid om met virusmateriaal te kunnen werken. Ik heb hier en daar wel een demo gedaan. Ik laat de Nextgenpcr nu testen bij een bevriend laboratorium in Duitsland.”

Extra personeel

De uitvinding leidt ertoe dat Molecular Biology Systems het aantal medewerkers heeft uitgebreid van vier naar zes. ,,Ik heb twee mensen uit de horeca aangenomen.” De platen waarin het DNA van patiënten wordt gemengd met chemische vloeistof laat De Vos in eigen huis maken. De frames komen uit Duitsland. ,,Op dit moment voeren we met het oog op het groeiend aantal aanvragen de plaatproductie op. Daarvoor neem ik binnenkort vier mensen aan.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland