Coronamonitor Zeeland

Grote distributiecentra hebben de langste tijd gehad

Grotere distributiecentra lijken na de coronacrisis hun beste tijd gehad te hebben, terwijl kleine DC (stadsdistributiecentra, red.) in de buurt van steden aan terrein lijken te winnen. Dat voorspellen deskundigen van ABN Amro in een nieuwe prognose over winkelvastgoed en kantoren.

De bank denkt dat door de pandemie kleinere gebouwen steeds meer in trek zullen raken ten koste van grote locaties, schrijft het ANP. Dat geldt dan voor zowel kantoren en winkels als logistiek en industrieel vastgoed.

Strengere eisen aan stadsdistributie

“In steden worden de eisen steeds strenger hoe goederen de stad inkomen, bijvoorbeeld elektrisch. Het is dan gunstiger om kleinere distributiecentra aan de rand van de stad te plaatsen, om zo efficiënter goederen de stad in te krijgen”, legt Madeline Buijs uit, sectoreconoom vastgoed bij ABN Amro.

Invloed verdozing discussie

Ook is er volgens Buijs veel discussie rondom de voortdurende discussie omtrent de verdozing van het landschap, die een gevolg zou zijn van ‘de massale eenvormige distributiecentra die de afgelopen jaren zijn gebouwd als gevolg van de groei van onlineverkoop’.

Vergunning XL-DC steeds lastiger

Dat soort grote hallen krijgen minder makkelijk een vergunning, constateert de bank. De DC’s waarvoor wel een vergunning wordt afgegeven worden daarnaast kleiner. “Dit geeft aan dat er minder vraag naar grote gebouwen is of dat het steeds moeilijker wordt om voor dit soort gebouwen een vergunning te krijgen”, concluderen de economen van de bank.

Spreiding van risico’s

Een andere reden dat kleinere distributiecentra in trek zijn, is volgens de bank de spreiding van het risico voor de vastgoedeigenaar. Kleinere gebouwen hebben vaak meerdere huurders, soms van verschillende sectoren. Diversiteit aan huurders en sectoren is gunstiger dan één grote huurder voor één pand, legt Buijs uit.

Bron: Logistiek.nl

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners