Coronamonitor Zeeland

Helemaal niks doen met carnaval? Dat kan niet!

Geen optochten, geen carnavalsbal, geen kroegentocht. Carnaval 2021 blijft stil vanwege alle coronamaatregelen. Maar om nu helemaal niks te doen? Dat lukt niet alle verenigingen. Dus wordt hier en daar op zeer bescheiden schaal een vleugje carnaval over de dorpen uitgestrooid.

‘t Gi niet aoltied voe de wind’ is het motto van Paerehat ('s-Heerenhoek). En dat is wel zeer toepasselijk dit jaar.  Want er zijn al heel wat plannetjes en ideetjes in de prullenbak beland omdat de coronaregels weer anders werden. En nog zal pas op het allerlaatste moment duidelijk zijn wat er uiteindelijk door kan gaan. Neem bijvoorbeeld carnaval voor de kinderen. ,,Op de scholen gaat heel lastig worden", vertelt voorzitter Ton Oosthoek van carnavalsvereniging De Koenkelpot in 's-Heerenhoek. ,,En of er iets kan in de gymzaal hangt aan een zijden draadje.” De vereniging kan en wil geen risico's nemen. 

Spandoek aan de toren

Wat wel door gaat is het ophangen van het spandoek aan de kerktoren. Ook de digitale sleuteloverhandiging door burgemeester Gerben Dijksterhuis is een zekerheidje, net als de digitale caranavalsmis (zondagochtend 10.45 uur via kerkdienstgemist.nl), de verspreiding van een krant en de digitale koenkelpotverbranding. Daarnaast worden de 's-Heerenhoekers opgeroepen om hun huis te versieren en een jury zal een winnaar aanwijzen. Voor de kinderen komt er een speurtocht door het dorp. Het hele programma zal te vinden zijn op de website van Paerehat.

De Pikpot: versier je huis!

‘Me wille wè, mè me kunne nie...’. is het motto van De Pikpot (Kwadendamme) en dat dekt de lading aardig.  Toch is er nog wel wat te doen op het dorp. ,,Mensen kunnen een feestemmer bestellen", zegt voorzitter Jeroen van Sabben. ,,Daarin zit wat bier en een flesje wijn en zo.” Deze emmers worden op carnavalszaterdag rondgebracht op het dorp. ,,En we vragen de mensen om de huizen te versieren onder het motto ‘Versier je kot in De Pikpot’. Dat is een wedstrijd met een geldprijs voor het mooist versierde huis. Voor de kinderen van groep 1 tot en met 8 proberen we iets van een vossenjacht te doen.”

Grôôt Pesôôt mikt op online

In Grôôt Pesôôt (Oud-Vossemeer) worden vooral online evenementen op touw gezet. Welke? Dat is nog niet helemaal duidelijk, informatie volgt op sociale media. Voor de Luusjes (de kinderen) wordt op vrijdag 12 februari een online carnavalsfeest gehouden in samenwerking met de scholen. 

Kraaiepikkers mikken op het najaar

In Lewedorp verloopt het carnavalsweekend wel stilletjes. De Kraaiepikkers hebben nu in gedachten om in november een feest te organiseren want de vereniging bestaat 44 jaar. ,,We gaan in juli of augustus bekijken of dat door kan gaan", zegt voorzitter Wim de Kok. 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners