Coronamonitor Zeeland

Helft van zijn omzet mis door het gebrek aan toeristen

Het inkopen van cadeaus voor de feestdagen loopt dit jaar niet zoals anders. Normaal gesproken is houten speelgoedverkoper Kees Verkerke in Zierikzee in oktober al in de weer met kerstinpakpapier. Nu liggen die rollen nog bijna ongebruikt in de kast. De Duitsers en Belgen die bij hem altijd veel inslaan voor de feestdagen zijn er niet.

De winkel van Verkerke bestaat 26 jaar en daardoor kunnen ze de klap opvangen, maar het doet wel pijn. "We hebben normaal gesproken veel Belgen en Duitsers die hier cadeaus kopen voor kerst omdat houten speelgoed hier snel dertig tot veertig procent goedkoper is dan daar", vertelt Verkerke. De Duitsers en Belgen die normaal gesproken bij hem winkelen zijn goed voor zo'n vijftig tot zestig procent van zijn klandizie.

Klanten uit de omgeving kopen meer

Terwijl de toeristen wegblijven komen de mensen uit de omgeving wel naar de winkel en wat opvalt volgens Verkerke is dat zij nu meer cadeaus kopen dan normaal gesproken. "Hoe dat komt weet ik niet, maar het gemiddelde was eerst twee producten per klant en dit jaar is dat gestegen naar vijf tot zeven cadeautjes die ik voor pakjesavond moet inpakken. Daarnaast ben ik blij dat we de webwinkel hebben, die maakt het toeristenverlies toch een beetje goed", zegt Verkerke.

Sint en kerst

De Sinterklaasinkopen bij Verkerke begonnen voor corona meestal al in september, maar dat is nu wat later op gang gekomen. En het kerstcadeaupapier heeft hij nog niet aangeraakt. "Mensen zijn nu vooral gefocust op Sinterklaas terwijl ik vorig jaar in oktober ook al kerstcadeaus aan het inpakken was. Het blijft een vreemde periode, maar ik verwacht dat het in de aanloop naar kerst wel wat zal aantrekken", aldus Verkerke.

 

Bron: OmroepZeeland

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners