Coronamonitor Zeeland

Het ‘nieuwe normaal’: een stoplicht in het museum

Vanaf 1 juni mogen de Zeeuwse musea weer open. Alle hebben aanpassingen moeten doen, om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te blijven garanderen. Het grote Zeeuws maritiem muZEEum en het kleine Museum Scheldewerf, beide in Vlissingen, vertellen over hun eigen oplossingen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. ,,Kijk er niet vreemd van op als een aantal maatregelen blijvend is.”

Aan de voet van de wenteltrap die naar het fraaie torentje van het eeuwenoude Lampsinshuis leidt, staat een stoplicht. Als er enkele personen een elektronisch oog gepasseerd zijn, springt-ie automatisch op rood. En het wordt pas weer groen als ze allemaal terug zijn. Het is een aanpassing die het muZEEum heeft gedaan om weer open te kunnen gaan.

,,We willen, nu iedereen 1,5 meter afstand moet houden, geen tegemoetkomend verkeer hebben op de smalle treden”, zegt directeur Onno Bakker. ,,Soms zul je dus even op elkaar moeten wachten. Maar het mooie is wel: als je eenmaal boven bent, heb je het dakterras en het fraaie uitzicht helemaal voor jezelf en je gezinsleden alleen.”

Alle musea zijn sinds half maart dicht, op last van de overheid. Nu, elf weken later, staan ze op het punt hun deuren weer te openen. Dat mag officieel vanaf maandag 1 juni, maar in Zeeland doen de meeste dat een dag later pas. Het muZEEum is daar één van. Allemaal hebben ze aanpassingen moeten doen, voor de veiligheid van de bezoekers en de eigen medewerkers. Bakker spreekt van een ‘nieuw normaal’. ,,Ik zou er niet vreemd van opkijken als een aantal maatregelen blijvend is. Ik ben positief, ik zie ook wel voordelen van deze situatie.”

Maximaal 100

Het Vlissingse museum heeft ongeveer 1000 vierkante meter aan publieksruimte. Per 10 vierkante meter mag er één persoon binnen zijn; maximaal 100 dus. Vóór de coronacrisis waren er op topdagen – in het hoogseizoen of als het regenachtig weer was – 150 à 200 bezoekers tegelijk aanwezig in de drie panden aan de Nieuwendijk. ,,Dat gaat dus niet meer”, stelt Bakker. ,,Mensen zullen daarom van tevoren via internet een ticket moeten kopen. Dan weten we precies hoeveel bezoekers we op een bepaald moment hebben. Of iemand dan nog spontaan binnen kan komen? Hmm, eigenlijk niet. Maar wie op de bonnefooi bij ons aanklopt, vragen we gewoon om ter plekke even op z’n mobieltje een kaartje te kopen. En dan kan diegene, mits we nog niet vol zitten, alsnog naar binnen. Maar ik denk dat mensen wel weten dat ze in deze coronatijd overal voor moeten reserveren.”

En juist omdat mensen al zo bewust leven in deze tijd, wil het muZEEum hen er niet constant op wijzen dat ze afstand moeten houden en hun handen vaker moeten wassen dan anders. ,,We hebben daarvoor dus geen bordjes opgehangen”, vertelt Bakker. ,,We hebben het gelaten bij gekleurde tape op de vloer, die de looproute aanduidt. De heenweg is aangegeven met blauw, de terugweg met rood en de weg door het Pakhuis met groen. Dat is heel handig, vinden we. Wellicht een blijvertje. In ons museum zou je zomaar een beetje kunnen verdwalen en nu weet je meteen of je goed zit.”

 

Schoonmaakdoekjes

Voorheen verzorgde het museum rondleidingen en was er een audiotour. Voor beide is binnen het ‘nieuwe normaal’ geen plaats. Wie toch iets over bijvoorbeeld Michiel de Ruyter en de geschiedenis van Vlissingen wil horen, kan een app daarvoor downloaden. Bij de maritieme games – voor een deel is het muZEEum interactief – staan schoonmaakdoekjes, die de bezoekers zelf na afloop moeten hanteren. Daarnaast zullen de apparaten ook nog meermaals per dag door het personeel gepoetst worden.

In 2019 trokken het museum, de kazematten en de Oranjemolen gezamenlijk 46.000 bezoekers. Dat was een record. Door de coronacrisis is een herhaling verre van mogelijk. De kazematten en de molen blijven ook nog even gesloten; Bakker broedt nog op een plan daarvoor. ,,Eerst maar eens kijken hoe het hier in het museum loopt. Het is mooi dat we nu in juni open gaan. Normaal is dat nog niet zo’n drukke maand. Dan kunnen we alles testen voor de maanden daarna, waarin de toeristen ons hopelijk weer echt gaan vinden.”

Dooie boel

Hemelsbreed 600 meter verderop bereidt Marian Roos-Koolwijk de heropening van het Museum Scheldewerf voor. Dat is één van de kleinste musea van Zeeland die al meteen komende week weer gasten willen ontvangen. ,,De laatste maanden was het hier een beetje een dooie boel”, vertelt de Vlissingse. ,,Op de dag dat bekend werd gemaakt dat alle musea moesten sluiten, hadden we nog een schoolklas ontvangen en gaf Erfgoed Zeeland hier een cursus. De volgende ochtend mochten we ineens niet meer open. We hebben wat schoongemaakt, enkele planten mee naar huis genomen en de deur achter ons dichtgetrokken.”

Het Museum Scheldewerf zit in een 102 jaar oud pand aan de noordkant van het oude Schelde-terrein, in de voormalige medische post (‘Oude verbandkamer’) van het bedrijf. Sinds vijf jaar wordt daar de geschiedenis verteld van de scheepsbouw in Vlissingen. Het museum bestaat uit twee verdiepingen en de objecten staan uitgestald of hangen in kleine kamers en smalle gangen. De trap naar boven is eveneens krap.

,,Hier heeft het geen zin om looproutes aan te brengen”, zegt Roos-Koolwijk. ,,Je kunt elkaar bijna nergens passeren als je 1,5 meter afstand wilt houden. Vandaar dat we het toch nog een beetje spannend vinden om weer open te gaan. Hoe houd je het voor zowel de bezoekers als de vrijwilligers, die vaak de 70 al gepasseerd zijn, veilig? We gaan in elk geval meer schoonmaken dan anders en blijven goed ventileren. Als het weer het toelaat, zetten we meerdere deuren tegelijk open.”

Het puur op onbetaalde krachten draaiende museum heeft niet zo’n modern ticketsysteem als het muZEEum. Bij het Museum Scheldewerf, dat normaliter zo’n 2000 bezoekers per jaar trekt, moeten geïnteresseerden een mailtje sturen. Roos-Koolwijk zoekt daar vervolgens een suppoost en een gids bij. ,,Ik denk dat we hier maximaal vier bezoekers tegelijk kunnen hebben. Meer gaat gewoon niet. Dan zijn er, met twee vrijwilligers erbij van ons, zes mensen in het gebouw.”

Risicogroep

Een aantal van die vrijwilligers, vaak oud-werknemers van De Schelde, heeft aangegeven het heerlijk te vinden om weer verhalen te mogen vertellen aan geïnteresseerden. ,,Maar”, zo zegt Roos-Koolwijk, ,,we vinden dat ze daar toch een beetje terughoudend in moeten zijn. Normaal kunnen ze mee de kamers door en volop hun kennis delen. Nu zeggen we: houd een ontvangstpraatje en laat de bezoekers vervolgens zelf het museum door gaan. Onze gidsen en suppoosten zitten toch in de risicogroep, we willen niet dat ze besmet kunnen worden.”

Als het museum schoolklassen ontving, mochten kinderen onder meer in een vooroorlogse behandelstoel gaan zitten en met de speelgoed torenkranen spelen. Vanaf komende week komen er voorlopig geen leerlingen meer over de vloer. Roos-Koolwijk: ,,Het is nu allemaal wat anders dan normaal, voor iedereen. We hopen wel onze kracht – het laagdrempelige en het gemoedelijke – te kunnen behouden.”

‘Blij om weer gasten te mogen ontvangen’

Alle 35 musea die zijn aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Musea gaan in juni of juli weer open. Dat meldt bestuurslid Stef Traas, die zelf directeur is van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. ,,De meeste beginnen weer op 2 juni, direct zodra het mag. Ze zijn blij dat ze weer gasten kunnen ontvangen. Er zijn er ook die eerst even bekijken hoe het bij andere loopt en openen dan alsnog hun deuren.”

Eén van de musea die nog even gesloten blijven, is het Zeeuws Museum in Middelburg. In de smalle gangen van het Abdijcomplex is het lastig om genoeg afstand te houden. Duidelijk is dat de heropening niet voor 16 juni is.

Per museum lopen de openingstijden en de mogelijkheden uiteen. Traas adviseert mensen om voor een bezoek eerst de eigen website te raadplegen. Via www.zeeuwsemusea.nl is alle informatie te vinden.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland