Coronamonitor Zeeland

Horeca-ondernemer Fred Kramer heeft het helemaal gehad met die corona

Hij zegt wat veel mensen misschien wel denken. Weet ongetwijfeld ook dat nóg meer mensen daar aanstoot aan nemen. Maar dat maakt Fred Kramer niet uit. ,,Ik kom gewoon voor mijn mening uit.” De horeca-ondernemer uit Zierikzee steekt op Facebook een middelvinger op naar de coronamaatregelen van het kabinet en roept collega’s op 17 januari massaal de deuren te openen.

De post heeft op het platform ZierikzeeNieuws een storm aan reacties opgeleverd, waarvan veelal negatief. Kramer wordt verweten dat hij de noodzaak van de maatregelen niet serieus neemt en kwetsbare doelgroepen schoffeert. ,,De zwakkeren moeten binnen blijven. Dan kunnen wij open”, reageert hij daar vervolgens zelf weer op. Anderen vallen hem bij, omdat de lockdown volgens hen amper in verhouding staat tot het probleem. Niet dat de horeca-ondernemer serieus van plan was zijn hotel-restaurant aan het Havenplein zondag open te zetten voor klanten. ,,Natuurlijk niet”, zegt hij daar drie dagen later over. ,,Het was aanvankelijk bedoeld om aan te sluiten bij de landelijke protestactie vanuit de horeca. Maar die is teruggedraaid. Ze willen nu in principe gelijk opgaan met de winkels. Dus blijf ik voorlopig ook gewoon nog dicht.”

Oproep vooral bedoeld als statement

Kramer zegt de opvallende oproep vooral te hebben geplaatst ‘om een statement te maken’. ,,En dat is wel gelukt. Ik was benieuwd naar de reacties en om wat collega’s te polsen. Ik spreek ze niet allemaal even vaak. Een aantal doet ook aan afhaal, dus die komen er nog wel uit. Zelf hou ik het die paar weken ook nog wel vol. Maar zeker de helft van de collega’s heeft het heel moeilijk. Het interesseert me geen reet al moeten we nog een heel jaar dicht blijven. Als we maar voor de volle honderd procent gecompenseerd worden door de overheid.”

Zijn oproep beperkt zich niet tot het massaal openen van de horeca. Naast de getekende middelvinger staat de tekst ‘wij pikken het niet langer!!!’ en wordt eveneens aangespoord tot het ‘massaal negeren 1,5 meter, massaal zonder mondkapje en massaal niet meer luisteren’. ,,We steken massaal onze middelvinger op naar het kabinet Rutte!!!”

Kramer, behalve uitbater van Hector in Zierikzee ook bestuurslid van de lokale ondernemersvereniging InZzee, twijfelt aan de noodzaak van een lockdown voor de horeca. ,,De horeca is al weken dicht. En ondertussen schieten de besmettingen omhoog. Dus bij ons gebeurt het niet. Van de week moest ik naar Rotterdam en kwam in een file van 17 kilometer terecht. Waar gaan al die mensen naartoe? Dáár moet je de oplossing zoeken. Daar ben ik echt van overtuigd. In de horeca is alles keurig netjes geregeld. We houden ons keurig netjes aan de regels, omdat we dondersgoed weten dat we anders onze eigen glazen ingooien. Ik kom gewoon voor mijn mening uit. Even die knuppel in het hoenderhok gooien. Dat mag toch?”

Veel te ver

Eigenaar Robbert Roggeband van café De Biet benadrukt dat het gaat om de persoonlijke mening van Kramer en dat hij niet namens de voltallige horeca van Zierikzee heeft gesproken. ,,Ik snap echt sommige frustraties wel en deel deze in sommige gevallen zelfs. Maar zijn bericht vind ik zowel qua inhoud als vorm ongepast en veel te ver gaan”, reageert Roggeband.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners