Coronamonitor Zeeland

‘Ik heb net nog zitten janken’

Hij zit aan de grond. Financieel en mentaal. Al zijn spaargeld heeft eigenaar Peter Schaap in restaurant De Beren in Goes gestoken, maar omdat hij pas sinds 11 februari open is, valt hij buiten alle steunregelingen van het Rijk. ,,Ik ben de wanhoop nabij. Nog twee, misschien drie maanden en dan ga ik kapot. Het is vreselijk, ik heb net nog zitten janken.”

Ruim de helft van de Zeeuwse horecabedrijven denkt het voorjaar niet te halen als de horecasluiting nog lang voortduurt, blijkt uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland. Steunregelingen zetten te weinig zoden aan de dijk en het geld komt dikwijls ook laat. Het aantal schrijnende gevallen neemt zienderogen toe. 

Nachtmerrie

De pandemie dreigt bijvoorbeeld Peter en Nicolette Schaap van De Beren in Goes binnenkort de kop te kosten. In november vorig jaar verkocht hij twee horecabedrijven om in Goes een nieuw avontuur te beginnen. Maar wat een mooie droom had moeten worden, ontaardt al snel in een nachtmerrie. 

,,We hadden een geweldige start, maar die duurde één maand. Toen moesten we 2,5 maand dicht en nu zitten we opnieuw in een horecasluiting. Ons probleem is dat we buiten alle steunregelingen vallen. Je moet namelijk je omzet op referentiedata aantonen. Maar ik had 1 januari geen omzet. Toen was de bouw van het restaurant nog niet klaar.”

Peter krijgt geen Tegemoetingkoming Vaste Lasten (TVL) en evenmin zijn loonkosten voor zijn negen voltijdmedewerkers worden vergoed uit de NOW-regeling, laat staan voor zijn 33 flexibele krachten. Ondernemers die kort voor de pandemie een nieuw bedrijf zijn begonnen, vallen tussen wal en schip.

Heropening enige redding

Met afhaalmaaltijden harkt Peter 5000 euro per week binnen. Die inkomsten dekken de kosten bij lange na niet. ,,We hebben 1,7 miljoen euro in De Beren geïnvesteerd, waarvan bijna vijf ton eigen geld. Mijn vaste lasten bedragen 80.000 euro per maand. Daarin zitten onder meer de salariskosten, energie en aflossing van het pand. Ik moet per week 30.000 euro verdienen om quitte te spelen, maar ik kom 25.000 euro per week te kort. Alles betaal ik nu uit eigen zak. Dat kan ik nog twee, misschien drie maanden volhouden. Daarna is het over en uit. Dan ben ik geruïneerd. Het enige wat ons kan redden, is heropening in januari.”

Maar hoelang de horeca nog dicht moet blijven, is ongewis. En dat knaagt. ,,Er is geen perspectief. Slapeloze nachten heb ik ervan. Overdag zit ik af en toe te janken, want je hebt je leven lang keihard gewerkt, altijd alles netjes betaald en nu dreig je buiten je schuld kopje onder te gaan. Ik ben niet de enige. Den Haag vergeet een grote groep ondernemers. Die steunregelingen moeten echt worden opgehoogd en op maat worden gesneden, anders regent het straks faillissementen.”

TVL is een habbekrats

Ook eigenaar Nico Peeters van café ’s Lands Welvaren in Kwadendamme staat het water aan de lippen. Al zestien jaar verdient hij een goede boterham aan het café. Maar tijdens de lockdown beurt hij niks, terwijl de vaste lasten doorlopen. ,,Mijn vaste lasten bedragen een kleine 7000 euro per maand. Je zou denken dat de steunregelingen die vaste lasten dekken, maar ik krijg slechts een habbekrats.”

Dat zit hem in de manier waarop de overheidssteun wordt berekend, zegt hij. ,,Ze kijken naar wat je in hetzelfde kwartaal in 2019 aan omzet hebt gedraaid. Vervolgens wordt een vergoedingspercentage van 25 procent over je omzetverlies gehanteerd. En dat wordt daarna nog eens gehalveerd. Onder de streep betekent het dat ik zo’n 3500 euro over een kwartaal ontvang, terwijl mijn omzetverlies een kleine 27.000 euro bedraagt.”

Spaargeld vloeit weg

Een druppel op een gloeiende plaat, noemt Nico de vergoeding uit de TVL-regeling. Terwijl de ‘natte horeca’ geen mogelijkheden heeft om nog iets te verdienen. Onderwijl teert zijn vermogen in. De coronacrisis vreet Nico’s spaargeld op met de snelheid van een zwerm hongerige sprinkhanen op een korenveld. ,,Ik heb sinds maart 70.000 euro verloren.” 

Zijn partner is noodgedwongen als huishoudelijke hulp aan de slag gegaan. Echter alles wat zij verdient, wordt als gezinsinkomen beoordeeld en daarom afgetrokken van de TVL-steun. ,,Ja, da’s lekker. Wat zij verdient, gaat er aan de andere kant weer af.”

Evenementen

Hoe lang kan Nico het nog uitzingen? ,,Maximaal zes maanden. En stel dat we weer dit voorjaar open mogen, dan zal ik door de beperkende maatregelen nog niet mijn oude omzet halen. Kijk, mijn café leeft naast de biljarters voor een deel van evenementen zoals het carnaval en het bluesfestival. De gemeente heeft echter al laten doorschemeren dat evenementen op zijn vroegst weer in juni kunnen plaatsvinden.”

Hij hoopt dat ’s Lands Welvaren de pandemie op de een of andere manier overleeft. ,,Maar ik ben wel somberder geworden. Alles wat je in zestien jaar hebt opgebouwd, dreigt in acht, negen maanden tussen je vingers weg te glippen, omdat de overheid je tijdens deze pandemie in de steek laat. Straks zit ik met een lege spaarpot en een onverkoopbaar café. En ik niet alleen hè. Als er niet meer steun komt, gaat 50 tot 70 procent van de horecazaken eraan.”

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners