Vóór corona zaten ze in de horeca al te springen om meer mensen, en dat is er niet minder op geworden. De meeste zaken werken met een kern van vaste medewerkers. Die kennen de zaak, de klanten en zijn het visitekaartje. Over het algemeen zijn ze in dienst gebleven. Dat scheelt. Maar het neemt niet weg dat er vrijwel overal nog mensen nodig zijn
Zoals bij paviljoen De Strandganger in Nieuwvliet. ,,We hebben mensen in de keuken en de bediening nodig”, vertelt Wendy Dees. ,,Hoeveel? Dat is afhankelijk van het aantal uur dat mensen willen werken.” Ze hebben er een man of 16 in vaste dienst. Daarnaast is er een klein legertje aan oproepkrachten. Net genoeg om het rooster rond te krijgen. ,,Als er nog verder versoepeld wordt, wordt het lastiger.” Ze zoeken dan ook naarstig naar extra personeel. ,,Al staan mensen niet in de rij. Niet iedereen wil ‘s avonds of in de weekenden werken.” Hoe ze dat oplossen? ,,Roeien met de riemen die we hebben. Dan moeten mensen soms langer wachten.”
‘Weinig personeel in de keuken? Dan passen we de kaart aan’
Herkenbaar voor Imke van Damme, mede-eigenaar van Westbeer en het naastgelegen Footjutters in Terneuzen. ,,Als we volle bak open mogen, moeten er zeker 1 of 2 mensen bij.” Bij elkaar werken bij beide zaken een man of 20, waarvan een groot deel in vaste dienst. ,,Doordat we twee zaken hebben, kunnen we mensen flexibel inzetten”, zegt Van Damme.
,,Bij Westbeer zit je al snel lekkerder, omdat de daken dicht kunnen en de verwarming aan kan. Afhankelijk van het weer, kunnen we ervoor kiezen om Footjutters minder lang open te doen en te schuiven met personeel.” Desnoods passen ze de kaart aan. ,,Als er weinig personeel in de keuken staat, moet je een kaart hebben die je makkelijker en sneller kunt bereiden.”
Bij de GGD gewerkt, in de bouw en bij de beddenboer
Een rondje langs allerlei horecazaken leert dat ze het liefst een pool van eigen personeel hebben, of het nu in vaste dienst is of op oproepbasis. ,,Het is altijd fijner als je een team van jezelf hebt”, zegt Janneke van der Wekken van strandpaviljoen De Buurman in Westenschouwen. ,,Die mensen weten meer hoe het reilt en zeilt.”
"Als er weinig personeel in de keuken staat, moet je een kaart hebben die je makkelijker en sneller kunt bereiden." - Imke van Damme, Westbeer en Foodjutters
Lukt het echt niet om mensen te vinden, schakelen velen uiteindelijk een uitzendbureau in. Niet voor niets hebben zaken veel moeite gedaan hun vaste personeel te behouden. Esra Koster is zo’n voorbeeld. Ze werkt bij Bombaai strandbar in Westkapelle, nadat ze vier maanden is uitgeleend aan Smulders textiel. ,,Bijna al het vaste personeel is uitgezonden. Er hebben er bij de GGD gewerkt, bij een metaalbedrijf of in de bouw. En ik bij de beddenboer. Zo hebben we het met zijn allen overleefd. Ik ben heel blij dat we terug zijn en mogen draaien.”
Het klopt dat er best veel vacatures zijn, bevestigt Peter Arkenbout. Hij is regiomanager van de afdeling Zeeland van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Dat is op zich geen verrassing. Het is al jaren zo. Er zijn doorlopend vacatures. Corona heeft het wel erger gemaakt. Ook al zijn veel mensen werkzaam gebleven in de horeca, zijn er ook die elders werk hebben gezocht en gevonden. Laten we hopen dat die weer voor de horeca kiezen.”
Bron: PZC