Coronamonitor Zeeland

Iedereen tegelijk prikken in Zeeuwse verpleeghuizen?

De koerswijziging van het RIVM om toch alle ouderen in de Zeeuwse instellingen tegelijk te vaccineren is te laat gekomen. Het is onmogelijk om op heel korte termijn vaccinaties te bestellen zodat ook mensen zonder verpleeghuisindicatie deze week een coronaprik kunnen krijgen.  

Tot afgelopen weekend moesten zorgorganisaties onderscheid maken tussen mensen die onder de verpleeghuisarts (specialist ouderengeneeskunde) vallen en bewoners die als patiënt bij de huisarts staan geregistreerd. Eind vorige week maakte het RIVM bekend dat er geen verschil meer gemaakt hoefde te worden.

Onbekend wanneer andere bewoners aan de beurt zijn

Komende vrijdag hebben in Zeeland alle cliënten die binnen de eerste groep vallen een eerste coronaprik gekregen. ,,Het is nog onbekend wanneer cliënten die vallen onder verantwoordelijkheid van de huisarts aan de beurt zijn. Dit wordt waarschijnlijk in de loop van deze week besloten”, verwachten de Zeeuwse verpleeghuizen.

De vaccins voor de bewoners die onder de verpleeghuisarts vallen, zijn besteld. Maar het lukt niet om op zo’n korte termijn de prikken in huis te halen voor alle andere bewoners, die geen Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) hebben. Deze bewoners vallen onder de huisartsen. Bestellingen voor hen moeten nog worden gedaan op basis van binnengekomen toestemmingen van de bewoner zelf of een gemachtigde (meestal een familielid). Dat lukt nooit op zo’n korte termijn. 

Precieze bestelling heel belangrijk

,,Die toestemmingen zijn nodig, zodat je precies weet hoeveel vaccinaties je moet bestellen om te voorkomen dat je te veel of te weinig hebt. De vaccinaties zijn schaars en daarom is een precieze bestelling heel belangrijk. Er wordt om toestemming gevraagd, vanwege de verplichting om te registreren”, aldus een woordvoerder van de Zeeuwse zorgorganisaties.

Diezelfde organisaties hadden drie weken geleden al aan de bel getrokken in Den Haag. Ze wezen erop dat het onwenselijk was dat binnen hetzelfde verpleeg- en verzorgingshuis de ene bewoner wel en de andere niet zou worden gevaccineerd. Ook de Zeeuwse cliëntenraden vroegen minister Hugo de Jonge te voorkomen dat binnen één instelling op verschillende dagen geprikt zou worden. Hun pleidooien kregen tot vorige week geen gehoor.

De praktijk is anders dan de theorie

Toen de eerste coronavaccinaties in verpleeghuizen werden gezet, werd in de praktijk duidelijk wat het onderscheid betekende. Vrijdag besloot het RIVM dat er geen onderscheid meer gemaakt hoeft te worden tussen bewoners. Het maakt in theorie niet meer uit of ze onder de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts vallen, welke indicatie ze hebben of hoe oud ze zijn. In de praktijk heeft deze koerswijziging dus geen direct effect.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners