Coronamonitor Zeeland

Investeerders stropen markt af naar afgeprijsde hotelpanden

De Nederlandse horecagroep EHM heeft een investeringsmaatschappij opgericht voor de aankoop en beheer van hotelvastgoed. Het bedrijf heeft hiervoor honderden miljoenen ter beschikking, en ziet zijn kans schoon nu hotelexploitanten en pandeigenaren door de coronacrisis financieel klem zitten. EHM voegt zich daarmee in het rijtje investeerders die azen op afgeprijsde hotelpanden, in de verwachting dat de markt voor zakenreizen en toerisme binnen enkele jaren weer opveert.

Het kapitaal van Hera HRI, zoals het investeringsbedrijf heet, is grotendeels afkomstig van Britse, Amerikaanse en Nederlandse investeringsfondsen. Het bedrijf zoekt hotels met een omzet vanaf €3 mln en kleinere ketens, en dan vooral in Nederland, aldus Bas Tolmeijer van EHM Group. Dat is volgens hem een markt van zo'n vijfhonderd hotels en minder dan tien kleinere ketens.

Dat het bedrijf nu van start gaat, is geen toeval. Door de covid-19-pandemie wordt er nauwelijks gereisd, liggen zakelijke evenementen stil en wordt het toerisme door de overheid ontmoedigd. De hotellerie zit in de hoek waar de klappen vallen. Daardoor kunnen exploitanten van hotels de huur niet meer opbrengen, en kunnen vaak ook de pandeigenaren niet meer aan hun verplichtingen voldoen.

In zulke gevallen kan Hera leningen overnemen, een belang nemen in het bedrijf, of het vastgoed volledig kopen. Daarnaast kan de investeerder het beheer van vastgoed overnemen of helpen bij het ontwikkelen van nieuwe concepten en gebruiksmogelijkheden voor de gebouwen, voor het geval de vraag naar hotelkamers structureel verandert.

Zoeken naar buitenkansjes

EHM is niet de enige investeerder die met interesse naar hotelpanden kijkt. ‘Hotelvastgoed is in trek’, constateert Ewout Hoogendoorn van hoteladviesbureau Horwath HTL. Fondsen die hotels willen kopen schieten als paddenstoelen uit de grond, ziet ook Albert-Jan Shi van Verdi Real Estate Investments. Grote beleggers als APG en Axa Investment Managers zeggen kansen te zien om tegen aantrekkelijke prijzen hotelvastgoed te kopen.

'De kansen liggen nu duidelijk bij hotels', zegt Arthur Moerman van Kildare Partners, dat vanuit Londen investeert in noodlijdende hotels. 'Hotels zijn nu de gebeten hond, maar zullen dat maar vrij kort blijven. Die markt zal vrij snel weer opveren, misschien al na de zomer of het eind van het jaar.' Bij lokale hoteleigenaren bestaat volgens hem behoefte aan kapitaal om het zolang uit te zingen. 'Wij zijn met een aantal partijen door heel Europa in gesprek.'

Nog nauwelijks deals

Alleen laten de vastgoeddeals nog op zich wachten. Hoteleigenaren zitten nog niet zo klem dat ze bezittingen moeten verkopen, denk Hoogendoorn. 'Daarbij kan meespelen dat de overheidssteun voor vaste lasten onlangs is verruimd. De wat grotere hotelbedrijven hebben goede afspraken kunnen maken met banken en andere financiers. Het zou mij verrassen als er heel grote transacties komen.'

Pensioenbelegger APG, eigenaar van het Hilton Hotel op Schiphol en het Amsterdamse Renaissance Hotel, is al een tijdje op zoek naar hotelvastgoed. Dat is afgewaardeerd door alle problemen waar hotels nu mee kampen, laat hoofd Europees vastgoed Robert-Jan Foortse weten. Gemiddeld zijn de prijzen iets meer dan 10% gedaald. Maar tot nog toe heeft de pensioenbelegger nog geen nieuwe investeringen gedaan.

'Bij de eerste lockdown belde private equity al regelmatig of er al hotels omvielen', zegt Joost Mees van vastgoedadviseur Colliers. 'En in de tweede lockdown gebeurde dat weer: “vloeit er al bloed door de straten?”. Maar dat is niet het geval.' Investeringsfondsen, vooral uit de VS en Engeland, krijgen nog geen hotelvastgoed tegen lagere prijzen aangeboden. 'Iedereen zit te wachten op elkaar.'

Derde kwartaal

Vastgoedondernemer Shi denkt dat de pandverkopen pas vanaf het derde kwartaal van dit jaar zullen komen. Hij ziet op dit moment nog geen grote afwaardering van hotelvastgoed, maar verwacht dat die wel zal komen. Dat geldt vooral voor hotels die zich richten op de zakelijke markt. Die zullen een stuk markt kwijtraken, omdat het zakelijk reizen niet meer hetzelfde zal worden als voor de coronacrisis.

Ook bij EHM Group worden de meeste vastgoeddeals in het derde kwartaal verwacht. 'We voeren nu gesprekken met verschillende hoteliers en financiers', zegt Tolmeijer. Dat zijn hoteliers die extra kapitaal nodig hebben of helemaal willen stoppen, maar ook banken die een deel van hun horecaportefeuille willen afstoten. ‘Veel collega’s denken dat de markt in 2022 of 2023 weer op het niveau van 2019 zal zijn. Wij denken dat het langer gaat duren.’

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners