Coronamonitor Zeeland

Is robotisering de toekomst?

Robotisering is nieuw. Zo nieuw dat niemand die er nu mee werkt precies weet waar het heengaat en wat er allemaal mogelijk zal zijn. Op de eerste Future Builders Day kreeg je veel informatie over robotisering. Als je echt wilt weten wat er nú gebeurt, lees dan hieronder wat Wasim Haji, Marijn Bruurs, Maurice van Sante en Theo Opdam erover vertelden op deze Future Builders Day.

Over de toepassing van robots in circulariteit en in het metselproces vertelt Wasim Haji, docent onderzoeker bouwlogistiek en digitalisering van de bouw bij Hogeschool Amsterdam en projectleider bij Heddes Bouw en Ontwikkeling. Hij signaleert dat we (nog) niet maken wat we willen. We willen bijvoorbeeld andere woningen maar bouwen normale. We moeten dus anders gaan denken en werken. Circulariteit staat hierin voorop. Met een aantal studenten onderzocht Haji of je afvalhout uit een gesloopt pand kunt hergebruiken. Dat kan! Het hout is gecategoriseerd en in filmpjes zie je hoe de robot profielen maakt van gerecycled hout. Vroeger werd afvalhout verbrand tot groene energie. Als het hout wordt hergebruikt, hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt. Een heel belangrijke ontwikkeling dus.

3D-betonprinten

Marijn Bruurs hielp een andere student met 3D-betonprinten bij zijn afstuderen. Nu is hij Consultant Digital Construction & 3D Concrete Printing bij Witteveen+Bos. Hij laat met bijgaande foto's zien dat er afgelopen tijd nog niet zoveel is veranderd in de uitvoering van bouwen. De zwartwitfoto is uit 1952, de kleurenfoto is van vorig jaar en dat terwijl de noodzaak zo groot is.

3D-printen is een oplossing voor het vergroten van de productie en het verminderen van de COuitstoot. Van ontwerp naar productie is één stap. Dat maakt dat je niet meer afhankelijk bent van plaatselijke kennis en inzet. De eerste proef met 3D-betonprinten was een picknicktafel die tegelijkertijd werd geprint in Singapore, Dubai en Eindhoven. Het volgende project was de productie van taludtrappen. Op de website staat een parametrisch ontwerp dat voldoet aan alle specificaties, met een aantal aanpassingsmogelijkheden. De klant kan deze zelf toepassen. Vervolgens gaan de instructies naar de printer en 24 uur later kan de trap naar plaats van bestemming. Zo zijn ook al fietsbruggen gemaakt en opgeleverd. Nu worden woningen geprint, bijvoorbeeld Project Milestone in Eindhoven maar ook tiny houses op locatie in Mexico.

Met minder mensen meer doen

Maurice van Sante, senior econoom bij ING, laat zien dat de bouw in Nederland moet industrialiseren, we moeten namelijk met minder mensen meer maken en onderhouden. Over dertig jaar hebben we 30% meer woningen en infrastructuur nodig. Die moeten we produceren met 30% minder mensen, de productiviteit moet dus verdubbeld. We moeten óók nog de CO2-uitstoot verminderen. Theo Opdam is directeur-eigenaar van Plegt-Vos Bouwgroep, innovator op het gebied van robotisering. "Wij ontwikkelen altijd stap voor stap. Strategie is rijden in de mist, 300 meter vooruitkijken en dan weer oriënteren." Je loopt een nieuwe wereld binnen met machinebouwers, robotprogrammeurs, supply chain management. Allemaal mensen waarmee we nog niet hadden samengewerkt. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd, op negen ha grond, waar met machines en robots voor woningcorporaties en projectontwikkelaars elementen gebouwd zullen gaan worden.

En nu?

Wil je terugkijken? Kijk hier naar Wasim Haji, Marijn Bruurs, Maurice van Sante en Theo Opdam. Wil je nog meer lezen over digitalisering? Kijk dan hier.

Bron: Bouwend Nederland

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners