Coronamonitor Zeeland

Kapelse culturele clubs hebben het eerste compensatiegeld in de pocket

Waar de meeste Zeeuwse gemeenten nog niet niet zover zijn, is in Kapelle het geld van het noodfonds voor culturele instellingen al uitgekeerd. ,,Die verenigingen zitten op het geld te wachten, waarom zouden wij moeilijk doen?", zegt wethouder Jon Herselman. Kapelle keerde ruim 76.000 euro uit.

,,Wij zijn er erg blij mee", zegt Suus Hartman van showkorps Jonge Kracht. ,,Wij halen al heel erg lang het oud papier op. Toen dat veranderde omdat Kapelle overstapte op de blauwe kliko's stuurden wij wekelijks begeleiding mee.” En daarmee verdient Jonge Kracht op jaarbasis 7000 euro. Maar tijdens de eerste coronagolf stopte dit. De ZRD wilde niet meer met vrijwilligers werken en de vereniging zat in één klap zonder inkomsten want ook optredens vielen weg. ,,En we hebben wel onze kosten. We hebben een eigen gebouw en dat moet ook onderhouden worden en we hadden net een nieuwe grote trom in bestelling. En dat we geen geld krijgen als compensatie voor het wegvallen van optredens begrijp ik wel. ”

Gewoon op de Kapelse manier

Wethouder Jon Herselman besloot in oktober al dat Kapelle het steungeld voor lokale, culturele instellingen op de eigen manier zou verdelen. Hij zag tijdens overleggen met alle Zeeuwse gemeenten dat een gezamenlijke aanpak nog wel even op zich zou laten wachten. ,,Tijdens die overleggen bleek dat iedereen er nogal mee liep te worstelen. Daarom hebben we het op onze eigen Kapelse manier gedaan. Ik ben nogal pragmatisch ingesteld.” 

Even een mailtje sturen

Alle betrokken culturele verenigingen, instellingen en dorpshuizen is gevraagd op te geven hoeveel kosten ze gemaakt hebben zonder dat daar door de coronamaatregelen inkomsten tegenover stonden. ,,Gewoon even een mailtje sturen met een kleine onderbouwing”, zegt Herselman.  Verreweg de meeste aanvragen zijn gehonoreerd. ,,Een paar niet, zoals aanvragen voor het wegvallen van inkomsten uit een loterij omdat die nu niet gehouden kon worden op de Kapelse dag. Maar daarvan zeiden de verenigingen zelf ook al dat het waarschijnlijk niet onder de regeling zou vallen.”

Uiteindelijk werd voor ruim 76.000 euro aan aanvragen goedgekeurd. Dat is 2000 euro meer dan de gemeente van het Rijk heeft gekregen om de nood bij de culturele instellingen te verzachten. ,,Dat bedrag uit te kunnen keren voelt erg goed", zegt Herselman. ,,Ik denk dat wij de eerste Zeeuwse gemeente, of in ieder geval een van de eerste gemeenten zijn die het geld hebben uitgekeerd. En het was nog maar de eerste tranche. Er komt in 2021 nog een tweede tranche.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners