Coronamonitor Zeeland

Kerstman bezorgt Rillandse ouderen gratis tomatensoep

In Rilland laten ze zich niet kisten door een coronacrisis. Daar verzinnen ze gewoon alternatieve manieren om tijdens de feestdagen iets voor elkaar te betekenen. Zaterdag was er een gratis rondje tomatensoep voor alle ouderen.

,,Vrolijk kerstfeest!”, roept de kerstman als hij een kom soep komt brengen bij mevrouw Vermeule in de Blauwe Reiger. De Rillandse is een van de eerste adresjes op de bezorgronde van de kerstman en ze is erg blij met het initiatief. Ze vraagt zelfs om een extra portie. ,,Niet voor mezelf, maar ik heb bezoek.” Het is geen probleem voor de soep-bezorgers in Rilland: een extra kommetje soep komt er aan.

De kerstman is overigens helemaal geen kerstman, maar een kerstvrouw. Zo uitgedost in kostuum en met mondkapje is ze haast niet te herkennen, maar het is wel degelijk Diana van Zon. ,,Ik doe dit voor mijn papa", zegt ze. ,,Mijn vader, Willem van Zon, is vorig jaar overleden. Hij heeft altijd heel veel gedaan in de gemeente, vooral voor ouderen. Deze actie past dan ook helemaal binnen zijn gedachtegoed. Dat is toch mooi.” 
De bewoonster van de Blauwe Reiger, mevrouw Vermeule, is het daar helemaal mee eens. ,,Ik vind het echt heel leuk dat jullie zoveel voor ons doen. Ik ben daar heel blij mee", zegt zij als ze haar kopjes soep in ontvangst neemt. En met een welgemeend ‘dankjewel’ en een brede glimlach gaat zij weer terug naar binnen. En kerstman Van Zon naar het volgende adres. 

178 Porties soep

,,We delen in totaal 178 porties soep uit”, vertelt Marianne van Holland. De exploitante van het Rillandse dorpshuis is zelf ook mee op pad. ,,We beginnen bij de Blauwe Reiger, maar gaan ook naar de Nieuwe Vliedberg en Oostkilhoek. Verder bezorgen we ook nog wat bij wat mensen waarvan wij denken dat ze het wel kunnen waarderen."
Bij de Blauwe Reiger klinkt op het binnenplein kerstmuziek. ,,We wilden eigenlijk een koor laten zingen, maar dat mocht niet meer met de strengere coronamaatregelen. Dan doen we het maar zo, met een box."

Maar eentje niet

De bewoners kunnen het allemaal wel waarderen. Boze gezichten krijgen de bezorgers dan ook niet te zien. ,,Ik heb vooraf overal briefjes in de bus gedaan", aldus Van Holland. ,,Als ze het niet zouden willen dan konden ze dat aan me laten weten. Dan hangen wij de soep niet aan de deur. Maar er was er maar eentje die geen belangstelling had. Omdat die heel vaak weg is, aan het fietsen of het wandelen. Maar verder wilde iedereen wel."
Van Holland vertelt dat de Rillandse soep inderdaad een idee is van Diana van Zon. ,,Zij vroeg of ik daar aan mee wilde werken. Normaal zou dat niet kunnen, want dan heb ik het in deze periode knetterdruk, maar nu kan dat wel. Ik ben blij dat we dit kunnen doen, want dan is er tenminste nog iets.” 

Oliebollen op 31 december

De soep is 's morgens in het dorpshuis vers gekookt. De actie is verder een samenwerking tussen de Vrienden van de Vliedberg, een groep vrijwilligers en de gemeente Reimerswaal (voor de spullen). ,,We zijn om negen uur gaan koken en nu gaan we bezorgen”, aldus Van Holland. En voor 31 december heeft ze een nog een verrassing: ,,Dan doen we dit nog een keer, maar dan met oliebollen."

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners