Coronamonitor Zeeland

Kinderopvang op maat voor werkers in de zorg

De zekerheid dat jouw kind naar de kinderopvang kan, ongeacht het werkrooster dat je hebt en zonder wachtlijst. Of kinderopvang in het bedrijf dat je werkt. Dat is kinderopvang op maat. De drie grootste kinderopvangorganisaties van Zeeland willen die gaan aanbieden in samenwerking met zorginstellingen.

,,De lockdown heeft duidelijk gemaakt dat kinderopvang een cruciaal beroep is”, vertelt Annemiek Koppejan, directeur-bestuurder van Kinderopvang Walcheren ,,Als er geen opvang is, kun je niet gaan werken.”
 
Directeur-bestuurder Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen: ,,Tijdens de eerste lockdown, toen ziekenhuizen extra zorgpersoneel moesten oproepen, bestond de vrees dat kinderopvang een struikelblok zou zijn. We hebben toen noodopvang aangeboden overdag en in de avonden en weekeinden. Naderhand hebben we tegen elkaar gezegd: laten we eens verder kijken hoe we de krachten kunnen bundelen. We weten allemaal hoe hard de zorg nodig is en ook hoe moeilijk het is om mensen te krijgen om in de zorg te werken. Dan mag je best de rode loper uitrollen en zorgen dat ze ook kúnnen gaan werken. Daar kunnen wij iets in betekenen. Wat hebben de zorginstellingen en de werknemers nodig? We zouden bijvoorbeeld een locatie dichtbij of zelfs in een zorginstelling kunnen vestigen. Wij willen graag in gesprek met organisaties hoe we onze opvang op hun behoeftes kan aansluiten.”

Fietsen neergezet

Annemiek Koppejan van Kinderopvang Walcheren heeft een mooi voorbeeld: ,,Bij Mondia Scholengroep is dit al werkelijkheid. Ouders krijgen plaatsingsgarantie binnen een half jaar en mogen de ophaaltijd van hun kind aanpassen aan hun rooster. Ook hebben we daar fietsen neergezet zodat ze even op en neer naar het kinderdagverblijf kunnen om hun kind om te voeden.” Als het aan de kinderopvanginstellingen ligt, gaan ook werkgevers in de zorg hun werknemers op deze manier ondersteunen in de combinatie werk en ouderschap.

Elly Brand, bestuurder van Kibeo, weet uit ervaring dat het een enorme opluchting is voor werknemers als de opvang van de kinderen goed geregeld is. Een werkgever die daarvoor kan zorgen, heeft een streepje voor en trekt makkelijker personeel aan. De kinderopvangorganisaties zien allerlei vormen van samenwerking voor zich, die kunnen worden vastgelegd in speciale kinderopvangovereenkomsten voor het personeel.
Het aanbod van Kinderopvang Walcheren, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en Kibeo is vanaf nu ook eenvoudig te vinden via de gemeenschappelijke website kinderopvanginzeeland.nl

Bron: PZC

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners