Coronamonitor Zeeland

Komt de buitenlandse student nog wel?

Buitenlandse studenten bij Zeeuwse opleidingen laten zich niet tegenhouden door corona

Geen groot kick-off festival voor de nieuwe studenten van de HZ en de lessen zullen deels online worden gegeven, maar toch heeft dat internationale studenten niet weerhouden om naar Zeeland te komen. Het aantal aanmeldingen is gelijk gebleven, merkt ook de UCR. De school denkt dat dit komt door haar flexibele onderwijsaanbod.

Volgens Daphne Zerbib, directeur bij HZ van het domein Business, Vitality en Hospitality, zijn er veel hogescholen die alleen online lessen aanbieden. "Wij proberen de studenten ook op school les te geven. We zien dat ze vooral behoefte hebben om bij elkaar te zijn voor de groepsprojecten. De hoorcollege's bieden we dan online aan. Zo hebben we een gevarieerd lesprogramma wat echt uniek is", zegt Zerbib.

Andere maatregelen

Op het plein voor de HZ staat een grote tent waar studentenverenigingen zich kunnen introduceren aan de nieuwe studenten. Arash Farzanenfar uit Zweden loopt erheen en steekt zijn hand uit, vervolgens trekt hij hem snel terug. "Ik moet nog even wennen aan de regels", zegt hij. "In Zweden geloven ze in groepsimmuniteit, waardoor er amper regels gelden. Het zal voor mij lastig worden om me aan te passen aan de anderhalve meter en het mondkapje in het openbaar vervoer, want dat hoefde in Zweden niet."

Samuel Nocita uit Italië ervaart de maatregelen in Zeeland heel anders dan zijn vriend Arash: "Ik vind juist dat ze hier in Zeeland een beetje laks met de regels omgaan. In Italië zijn de inwoners banger voor het virus en zich meer bewust van de gevaren. We zouden dit gesprek dan ook voeren met een mondkapje op en je mag daar niet in groepjes bij elkaar lopen", vertelt Samuel.

De internationale studenten zullen dit schooljaar anders beleven: ze hebben meer online lessen en zullen minder in de schoolbanken zitten. Ze hebben er begrip voor. "Ik ben er natuurlijk niet blij mee, maar veiligheid staat voorop. Op de campus heb ik al wel vrienden gemaakt en daar ben ik dankbaar voor", zegt Samuel. Zijn vriend Arash is het daarmee eens: "Zolang ik gemotiveerd blijf, verwacht ik niet dat het heel anders zal zijn. Op de campus kunnen we alsnog bij elkaar zitten op anderhalve meter afstand en samen studeren."

Late instroom

Een handjevol internationale studenten kon niet naar Zeeland komen, omdat ze geen visum kregen. "Dat vinden we natuurlijk heel jammer, maar ze kunnen wel online de lessen volgen en later instromen of ze kunnen ervoor kiezen om in januari te beginnen", vertelt Anya Luscombe, directeur onderwijs bij UCR. Voor alle internationale studenten geldt dat als zij uit een oranje of rood gebied komen ze tien dagen in thuisquarantaine moeten.

Bron: Omroep Zeeland

In Amsterdam druppelen de eerste internationale studenten binnen. Het is de vraag of er veel zullen volgen. Door covid wordt er een flinke daling aan buitenlandse studenten verwacht.

Voor de medewerkers van studentenhuisvester Duwo in Amsterdam is het even wennen. Normaal ontvangen ze zo’n 700 internationale studenten op de centrale inschrijvingsdag in de zomer. Nu staat de teller rond 15 uur ’s middags op 26.

Vanwege het coronavirus moest het allemaal een beetje anders. Geen grote samenkomst, maar een verspreide ontvangst over verschillende locaties en op verschillende dagen. Daarbij is het de vraag hoeveel internationale studenten er daadwerkelijk komen? Veel uitwisselingsprogramma's zijn geschrapt en het is afwachten of de buitenlandse bachelor en masterstudenten nog naar Nederland kunnen én willen komen in deze coronatijd.

Zware koffer

‘Kijk daar is er weer één’, wijst een van de Duwo-medewerkers. In de verte loopt een meisje. Grijze gympen, een rugzak op en een enorme zwarte koffer meezeulend. Het is niet moeilijk om de internationale studenten eruit te pikken op de campus Uilenstede in Amstelveen.

Bezweet en vermoeid meldt de 22-jarige Zoe Longworth zich bij de balie. ‘Ja, ik heb een goede reis gehad, wel een beetje vol vliegtuig.’ Ze is die ochtend vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gevlogen. Net voor haar vertrek hoorde ze dat Nederland als risicoland is aangemerkt in het Verenigd Koninkrijk vanwege het oplopend aantal besmettingen. ‘Tja, dan moet ik dus in quarantaine als ik terug zou willen’, zegt ze een beetje lacherig.

Colleges online

Eerder dit jaar heeft de theologiestudente wel getwijfeld of ze haar studie in Nederland zou doorzetten nu het coronavirus rond raast. Maar ze zag een jaar uitstel van haar master niet zitten. Ook het nieuws dat al haar colleges online zullen zijn, weerhield haar er niet van om naar Amsterdam te komen. Bang om te vereenzamen is ze niet, ook al zijn veel sociale activiteiten geschrapt. ‘Ik ken al wat mensen in Nederland en ik heb via een groepsapp al contact met andere internationale studenten.’

En mocht het weer op een lockdown uitlopen? Dan weet ze nog niet of ze teruggaat naar Engeland. ‘Ik zit liever hier in lockdown dan thuis met mijn moeder en zusje’, zegt ze lachend.

Daling verwacht

Of andere internationale studenten net zo gemakkelijk over alle bezwaren stappen, is nog te bezien. Studentenwebsite Studyportals schat dat door covid-19 25% tot 55% minder internationale studenten daadwerkelijk met een studie zullen starten aan de Nederlandse universiteiten. Zeker masterstudenten zouden hun studie opgeven, als ze niet fysiek kunnen komen. De universiteiten zelf verwachten ook een daling, maar wagen zich nog niet aan voorspellingen.

'De praktijk zal het uitwijzen. Met name reisbeperkingen en het krijgen van een visum zijn onzekerheden. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft bijvoorbeeld recent vluchten naar Europa geannuleerd. Dat zal effect hebben op studenten uit Rusland', zegt Floor van Donselaar van Nuffic, van de organisatie voor internationalisering van onderwijs.

Spannende weken

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) stelt dat het spannende weken worden. Nederland zag de afgelopen jaren het aantal buitenlandse studenten flink groeien. In 2018 studeerden hier bijna 86.000 buitenlandse studenten, oftewel 11,5% van het totaal.

Het aantal aanmeldingen voor september is op zich goed, maar dat zegt volgens de VSNU weinig, omdat veel internationale studenten zich bijvoorbeeld op verschillende universiteiten inschrijven. 'Pas in het najaar kunnen we de aantallen opmaken', stelt de zegsman.

Vooral een afname van studenten buiten de Europese Economische Ruimte (EER) — de EU-lidstaten, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein — kunnen universiteiten in de portemonnee gaan voelen. Die betalen rond de €10.000 of meer collegegeld. Daar staat wel tegenover dat slechts 25% van de buitenlandse studenten normaal van buiten de EER komt en Nederlandse universiteiten vooral gefinancierd worden uit publiek geld.

Lege kamers

Voor studentenhuisvesters kan het ook gevolgen hebben als buitenlandse studenten besluiten thuis te blijven. Afgelopen najaar zagen onder meer the Student Hotel, Xior en Duwo de nodige kamers vrijvallen, omdat studenten halsoverkop naar huis vertrokken vanwege het virus.

'Bij ons zijn deze kamers deels tijdelijk aan Nederlandse studenten verhuurd, maar er is wel leegstand geweest', zegt Gijsbert Mul van Duwo. Voor september zijn de contracten bij Duwo met internationale studenten in principe getekend. 'Maar het is afwachten of we niet allerlei annuleringen krijgen doordat studenten niet kunnen komen.'

Bij de studentencampus Amsterdam Diemen staan, van de circa 1700 woningen in totaal, ongeveer 100 shortstay woningen (6%) leeg. De verwachting is dat die pas in februari 2021 weer allemaal gevuld zijn.

Bron: FD

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners