Coronamonitor Zeeland

Kredietaanvraag bij de bank: uitstel van executie?

Er zijn steeds meer geluiden te horen dat het moeilijker is voor ondernemers om corona-gerelateerde kredieten of uitstel van aflossingen te krijgen van de bank, zeker in vergelijking met de start van de crisis vorig jaar. Maar klopt dat wel? En hoe zit dat in Zeeland? 

In Zeeland zijn die geluiden er ook, al zien de meeste banken dat niet terug in het aantal aanvragen voor liquiditeitssteun. Dat kan zijn omdat ondernemers niet weten wat de mogelijkheden zijn of er tegenop zien om dan terecht te komen in wat heet ‘intensief beheer’. Voor sommige ondernemers kan dat voelen als een strafbankje, maar het is juist dé manier waarop banken kunnen helpen.

Maar de vraag is: kan en moet iedereen geholpen worden? De economie is met iets meer dan 4 procent gekrompen, maar het aantal faillissementen is in 20 jaar niet zo laag geweest. Dat geeft ook te denken: worden sommige ondernemers niet kunstmatig overeind gehouden? Banken hebben ook een zorgplicht naar de ondernemers; ze moeten zichzelf niet onnodig in de schulden steken. Banken zijn vanwege de economische situatie waakzamer geworden en kijken nog kritischer of bedrijven ook levensvatbaar zijn na corona. Dat wordt nu per individueel geval bekeken en is vaak maatwerk.

De taakgroep economie - vertegenwoordigers van Zeeuwse overheden en bedrijfsleven-, die sinds de start van de coronacrisis in Zeeland aan de slag is, gaat daarom met banken in gesprek om te kijken hoe de situatie in Zeeland is en hoe ondernemers ook op andere manieren geholpen kunnen worden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het verbreden van het SOS programma, dat ondernemers in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca helpt, of de mogelijkheden van  Zeeland Financial matching benutten voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis.

Kijk voor meer informatie over bestaande regelingen en hoe banken kunnen helpen:

Zeeland Financial Matching | Impuls Zeeland

SOS programma van Dockwize - Dockwize

Coronavirus - ABN AMRO

Vragen van ondernemers over corona - Rabobank

Zakelijk bankieren in tijden van corona - ING

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners