Coronamonitor Zeeland

Laat niet het RIVM de logistiek van het coronavaccin organiseren

Peter de Jong, bestuursvoorzitter van Brocacef zegt dat heel Nederland in een maand gevaccineerd kan worden mits verantwoordelijk minister Hugo de Jonge veel beter gebruik maakt van bestaande logistieke kanalen en experts in de farmaceutische zorg. “Stop met zelf het wiel uitvinden onder regie van de wetenschappers van het RIVM, maar betrek specialisten erbij die dit werk dagelijks doen.”

De Jong ergert zich aan het slappe tempo in de wijze waarop in Nederland op dit moment wordt gevaccineerd. Heel Nederland op slot en het land weer openen kan wel eens heel lang duren als het huidige tempo van vaccineren wordt aangehouden, zegt de bestuursvoorzitter van de grootste groothandel in medicijnen en medische artikelen van Nederland eind vorige week tegen Farma Magazine.’

We maken er een puinhoop van

Tegen het online platform voor huisartsen en apothekers zegt De Jong dat we er een puinhoop van maken. “Nederland wordt altijd geroemd om haar efficiency, haar aanpak van problemen, haar innovatieve denken en vooral om haar infrastructuur. Maar nu even niet. De grootste fout die Hugo de Jonge maakt bij de vaccinatie is dat hij alles laat organiseren door het onderzoeksinstituut RIVM. En dan gaat het natuurlijk helemaal mis.”

Gebruik bestaande logistieke infrastructuur

De Brocacef topman hekelt ook de rol van wetenschappers die in zijn ogen niet zijn ingesteld op het maken van efficiëntie logistieke oplossingen. “Ook maken ze geen gebruik van bestaande logistieke kanalen en experts. VWS, RIVM en de GGD, ze kúnnen het niet, zo laten de cijfers zien terwijl ons land beschikt over tal van specialistische bedrijven, met een professionele infrastructuur en een fijnmazig systeem om het vaccin snel, goedkoop en met de noodzakelijke zorg op de juiste plek te krijgen. Van opslag van vaccins en transport tot het bewaken van de kwaliteit en het spuiten van het vaccin.”

Binnen een maand vaccineren

Als goed voorbeeld geeft De Jong (foto links) het werk op van Brocacef waarvan de 5.500 medewerkers ieder dag bij de GGD komen, twee per dag bij ziekenhuizen, bij instellingen zoals verpleeghuizen en bij apothekers. “Voor ons is het geen enkele moeite om met onze busjes die ook diepgevroren medicatie vervoeren alle 4.000 huisartsen om half acht in de ochtend van vaccins te voorzien. Als huisartsen dan tussen acht en half zes gemiddeld 500 vaccins toedienen dan kunnen we binnen een maand iedereen vaccineren. Met als voorwaarde uiteraard dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn.”

Ga in overleg met China

Zijn die er niet dan geeft De Jong de regering het dringende advies om over de grens te kijken. “Ga in overleg met China en zorg dat hun vaccin wordt beoordeeld door de EMA. Met een telefoontje van mij kan ik dit in China in gang zetten.”

‘Er wordt niet geluisterd’

De topman van Brocacef stelt dat hij evenals zijn collega’s in de groothandels in medicijnen en medische hulpmiddelen onvoldoende worden gehoord. “Al in maart vorig jaar hebben we de minister van VWS onze diensten aangeboden”, zegt De Jong. Dat was volgens hem niet om er geld mee te verdienen, uitsluitend om het landsbelang. “We willen onze bijdrage leveren aan dit wereldwijde enorme probleem en zorgen dat de winkels en scholen weer open kunnen, de horeca en de evenementen weer gaan draaien. Maar er wordt niet naar ons geluisterd. Het RIVM wijst ons resoluut de deur.”

RIVM kan mega-operatie niet aan

In plaats van de medische groothandels te betrekken bij het oplossen van het vaccinatieprobleem kiest De Jonge er volgens De Jong voor om uitsluitend te werken met het RIVM en de GGD. “Deze organisaties hebben echt goede bedoelingen, maar zij kunnen deze mega-operatie niet aan, zo laat die voorlaatste plek op de Europese vaccinatielijst wel zien.”
De Jong doet aan Hugo de Jonge dan ook de dringende om bestaande infrastructuren te laten werken en gebruik te maken van partijen die dit dagelijks doen. “Laat de markt, waar je zo’n fan van bent, gewoon nu eens haar werk doen. Wij zijn er klaar voor.”

Fijndistributie zit niet goed in elkaar

Ook Albert Veenstra, wetenschappelijk directeur van TKI Dinalog, vindt dat het kabinet de logistieke sector meer had moeten betrekken om de logistieke ontwerpen voor de corona vaccinatiecampagne op te stellen. In een interview met Nieuwsblad Transport zegt Veenstra hierover onder meer dat het logistiek ontwerp van de fijndistributie niet goed in elkaar zit. “Er is een gebrek aan logistiek inzicht bij de partijen aan de zorgkant, zoals VWS en RIVM. Zij moesten dat systeem neerzetten, maar het is een vrij complex logistiek systeem waarbij veel meer logistieke expertise ingezet had moeten worden. Dat is niet gebeurd.”

VWS: ‘We hebben veel logistieke deskundigheid’

In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS in het Financieele Dagblad (FD) maandag dat de uitspraken van De Jong ‘geen recht doen aan de werkelijkheid’. Hij wijst erop dat het RIVM de beschikking heeft gekregen over veel extra deskundigheid op het gebied van logistiek. De bottleneck is volgens VWS ook niet de distributie van vaccins, maar de beperkte beschikbaarheid van de middelen.

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners