Coronamonitor Zeeland

Lachen om de limericks van Jaap Boekhout en Ineke d’Achard van Enschut

Jaap Boekhout en Ineke d’Achard van Enschut uit Breskens lachen samen heel wat af. Als de één of de ander weer een spitsvondige of licht pikante limerick heeft geschreven. Door corona hadden ze ineens genoeg tijd én inspiratie om deze ondeugende gedichtjes te schrijven. Die bundelden ze tot een boekje ‘voor wat vrolijkheid in deze donkere dagen’.

Flitsen in de tijd, heet het. Flitsen zijn voor Jaap en Ineke beelden, verhalen en situaties van alledag die zomaar opduiken of zich voordoen. Dat kan een herinnering uit de kindertijd zijn, een gesprekje bij de bakker, een observatie aan het strand of een sterk verhaal waar ze hun eigen draai aan geven. ,,De humor ligt letterlijk op straat.” Toen ze hoorden van een vrouw die honden en katten opving en door klagende buren met uitzetting werd bedreigd, verzonnen ze: ‘De buurt wil een vrouw uit Ammerzooien, met hond en kat het huis uitgooien. Maar toen liep het fout, met haar hart van goud. Nu wonen er enkel nog vlooien’.

Voor Jaap, die als kunstenaar verschillende beelden in de streek maakte, ‘staat de knop altijd aan’. Hij wijst op zijn twee oren. ,,Met het linkeroor hoor ik en met het rechteroor luister ik.” Zo kan hij zijn gesprekspartner op een terras volgen, maar vangt hij óók de anekdotes op van de persoon naast of achter hem. Het levert hem in elk geval heel wat stof op voor nieuwe gedichten en limericks. 

Een leeg hoofd

Bij Ineke zorgt een stukje wandelen voor ‘een leeg hoofd’. Dan komen rijmwoorden zoals Loenen, boenen, zoenen vanzelf en rolt bijvoorbeeld dit versje uit haar pen: ,,Een deftige dame uit Loenen, zocht een man die haar vloer kon boenen. Ze keek in de krant, vond al snel een klant. Die ook nog eens lekker kon zoenen.’’

Ze vormen een sterk samenwerkingsverband, vertelt Jaap. Maar zijn ook kritisch naar elkaar. ,,De schaaf ligt altijd naast me.’’ Eerder maakten ze samen de dichtbundel Als wolken waaiend in de wind  en panelen met haiku-gedichten in Cadzand. Ineke schreef in 2015 het kinderboek Kreukeltje het wijze egeltje, dat soms chagrijnig is

En nu dan de bundel met limericks, haiku’s (zeer korte gedichten van 3 regels met 5-7-5 lettergrepen) en haibuns (stukjes proza, gevolgd door  een haiku). Jan van Loon uit Breskens, oud-onderwijzer en illustrator, voorzag het boekje van kleurrijke, humoristische tekeningen. Ze krijgen er enthousiaste reacties op. ,,De buurman vertelde me dat hij zo had gelachen.” Daar was het het tweetal ook om te doen: de mensen een beetje afleiding bezorgen. ,,Mensen lachen in deze tijd zo weinig. En als ze lachen zie je het niet door het mondkapje”, geeft Ineke aan. Daarom wilden ze het boekje ook per se voor de kerst laten uitkomen. Ze hebben er inmiddels zo’n 130 persoonlijk rondgebracht of verstuurd. ,,Dan hebben de mensen wat vrolijkheid in deze coronatijd.”

Het boekje is voor 7,95 euro te bestellen bij  henzelf, Boeg 8, Breskens, en drukkerij Durenkamp in Aardenburg. Verkooppunten die op dit moment open zijn, zijn de Groese Polderwinkel in Schoondijke en Body&Co in Oostburg.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners